sâmbătă, 30 aprilie 2022

Niște gânduri de florile mărului

   

    Ieri am fotografiat prin grădină, printre altele, și niște meri înfloriți. Imagini minunate, flori foarte multe, de un roz gingaș, ce se transformă în alb. Mi-a venit în minte, nu știu de ce (ba știu, dar e prea abscons), expresia „de florile mărului”, care are binecunoscutul înțeles „degeaba”. Am găsit undeva (dar nu mai știu unde) și explicația: e „din înțelepciunea poporului”. Se știe că florile de măr au o polenizare mai „complicată”, așa că din multele flori rămân fructe destul de puține. Poza n-are nicio legătură cu cele de mai sus, am ales-o pentru că, mai târziu, o să mă duc să culeg niște păpădie pentru a face un pic de sirop. Mda, cuvintele de astăzi (care nu sunt ca gândurile și cuvintele mele de acum, adică „de flori de măr”):

👀

FALÁNGĂ, falange, s.f. 1. Fiecare dintre oasele mici, alungite, care alcătuiesc scheletul degetelor. 2. (În Grecia antică) Formațiune de infanteriști înarmați cu lănci, dispuși în rânduri compacte și având centrul și aripa dreaptă mai puternice. ♦ Fig. Grup compact și omogen de oameni care luptă împreună pentru același scop. 3. Grupare politică paramilitară de tip fascist. 4. (În concepția lui Fourier) Celulă social-economică primară formată din 1.500-2.000 de oameni care trebuia să funcționeze ca o asociație bazată pe îndeletniciri agricole. – Din fr. phalange.

NOTĂ: Are o mulțime de sensuri cuvântul ăsta, la care se adaugă și:
FALÁNGĂ, falange, s.f. Sul de lemn de care se legau, în Evul Mediu, picioarele celor condamnați să fie bătuți la tălpi; p. ext. bătaie la tălpi aplicată acestor condamnați. – Din ngr. fálangas. Sursa: DEX '09 (2009)

👀

Cuvântul zilei: CÓMBO s.n. Formație orchestrală de jazz compusă din trei până la opt instrumentiști. Cf. engl. combo. 

Cheia alegerii: Ziua internațională a Jazzului (ONU).

😃

00:00 Deschid geamul și mă culc.
00:30 Un idiot „turează” motocicleta.
01:15 Trece o ambulanță cu sirenele pornite.
01:45 Miaună două mâțe „în călduri”.
02:15 Se întoarce idiotu' cu motocicleta.
02:35 Vine acasă, cântând, vecinul meu de la parter.
02:50 Urlă nevastă-sa la el vreo zece minute.
03:15 Mi-e sete.
03:45 Se aud niște sirene.
04:10 Mă bâzâie doi țânțari.
04:35 Mă duc la baie, căci am băut prea multă apă.
05:00 Încep iar mâțele să miaune.
05:30 Caut pe Google „Cum să omori două mâțe

05: 59 E mai liniște, poate adorm.
06:05 Sună alarma! Trebuie să merg la serviciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...