vineri, 22 aprilie 2022

Gânduri cărora le clănțăne dinții

  

MOTTO: „A bate apa-n piuă – a vorbi fără rost.


      Pentru că plouă, e tare frig și am moralul cam „căzut”, am hotărât să scriu ceva pe blog. De fapt, sunt conștientă că o să bat apa-n piuă, dar nu-mi pasă. Întâi o să scriu cuvintele găsite în DEX, apoi niște expresii care mi-au plăcut și... cam atât. Cuvântul aleatoriu este BÉRTĂ s.f. broboadă croșetată din lână, cu ciucuri, purtată de femei. (< fr. berthe). Sursa: MDN '00 (2000). Am vrut să știu de unde îi vine numele și, după ce am dat o raită pe Internet, m-am întors la DEX și am aflat:

Bértă f., pl. -e (fr. berthe), pelerină mică de acoperit un corsaj decoltat, de la numele reginei Berta, pe care tradițiunea o reprezintă cuminte și modestă; germ. berthe, guler mic; ung. bérta). Broboadă, șal mic. Sursa: Scriban (1939).

Cuvântul zilei: BIOCENÓZĂ s.f. (Biol.) Comunitate de organisme vegetale și animale care conviețuiesc într-un anumit mediu sau sector din biosferă. [Pr.: bi-o-] – Din fr. biocénose. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua Pământului.

      Și, pentru ca scrierea de azi să nu se sfârșească în coadă de pește, voi mai adăuga două expresii simpatice. (A se termina în coadă de pește – a avea un sfârșit neconvingător/neclar; a se termina sub așteptările pe care le justifică începutul).

👇
Nici în clin, nici în mânecă. Știm că mâneca este partea hainei care acoperă brațul, iar un clin este o fâșie oarecare de material. Nu este nicio legătură între acești termeni și expresia romanească „a nu avea nici în clin, nici în mânecă cu ceva sau cu cineva”. Expresia este veche și se trage din Transilvania. Acolo, țăranii spun „în mânec” când urcă cu carul un deal și „în clin”, când coboară la vale. Când căruța și căruțașul stau pe loc, va fi nici în clin, nici în mânec. Expresia a pătruns în toate regiunile țării și s-a păstrat până azi, nu cu sensul primar, ci așa cum am spus, „să nu ai de-a face cu ceva sau cu cineva în nicio împrejurare”.

👇
Vorbe de clacă. Cu înțelesul de „vorbe fără miez, de flecăreală”. Expresia este legată de mica adunare de vecini de la sat, numita clacă. Vecinii se adunau și ajutau la muncă pe unul dintre ei. Acolo se spuneau tot felul de snoave, de ghicitori și de bârfe din sat.

(Sursa: garbo.ro)

😇

CITATUL ZILEI:

A fi aproape sau departe de Dumnezeu depinde de om, deoarece Dumnezeu este oriunde.” (Sfântul Ioan Gura de Aur)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...