miercuri, 20 aprilie 2022

Hieroglife printre gânduri

  

MOTTO: „Cel care vă arată defectele, nu întotdeauna vă este dușman. Cel care vorbește despre calitățile dumneavoastră, nu întotdeauna vă este prieten.” (Proverb chinezesc)

 

     Ieri a nins, a „lapovițat” și a plouat, azi e brumă groasă și sunt grade cu minus în termometre. Ce fain, e primăvară, e aprilie, totul e miiinunaaat! Și așa nu prea vedeam eu viața în roz (nici n-aș avea cum), dar acum, înfrigurată, cu o răceală ce mă paște, și fără niciun avânt, mi-am găsit refugiul aici, la blogul meu. Am căutat, ca de obicei, cuvintele de azi din dexonline.ro, și am găsit așa: 

👀

PRIZON s.n. [Variană: prezon / Pl: ~oane / S și: prison / E: fr prison, ger Prison] (Tehn.) Tijă metalică, filetată la ambele capete, care se folosește ca organ de îmbinare amovibilă a două sau mai multe piese de mașini sau de construcție Si: șurub, prizonier. Sursa: MDA2.

NOTĂ:  În limba franceză, „prison” (pronunțat prizon) înseamnă „închisoare”. E o legătură destul de logică, nu?

👀
REN [jern] (<chineză „omenie”) s.m. Principiu esențial al gândirii morale și sociale a lui Confucius (Kong-zi). Se referă nu numai la omenie ca virtute individuală, ci și la atitudinea bună, omenoasă, în actul guvernării. Sursa:DE (1993-2009). Cheia alegerii: Ziua limbii chineze.

NOTĂ: De aici, ideea cu hieroglifele din titlu, motto-ul adecvat, și poza cu numele meu, ELENA (nu am găsit și LAVINIA), în chineză. 

Dar același cuvânt, „ren”, după cum știm, mai înseamnă:

👀
REN, reni, s. m. Mamifer rumegător asemănător cu cerbul, cu coarnele în formă de arc, ramificate (atât la mascul, cât și la femelă), având concavitatea îndreptată înainte, cu smocuri lungi de păr aspru între copite, care trăiește în regiunile arctice, sălbatic sau domesticit (Rangifer tarandus). – Din fr. renne. Sursa: DEX '09 (2009).

😓

NOTĂ: Și apropo de reni, după cum e vremea afară, mă aștept să-l văd iar pe Moș Crăciun cu sania lui, venind cu cadouri. Gândindu-mă la asta, am hotărât ad-hoc să-mi aduc aminte cum îi chema pe cei nouă reni: „Primul ren, conducătorul celorlalți, în care Moșul are deplină încredere, și cu care se mai şi sfătuiește, este Rudolf, singurul ren din lume cu nasul roşu şi luminos. Comet–cel mai viteaz ren; Cupid–romanticul; Vixen–cea mai graţioasă; Dancer şi Prancer–cei mai talentați; Blitzen – renul electric; Dasher–renul sofisticat; Donder – cel mai conştiincios ren.”


(SURSA:https://ziarulunirea.ro/renii-lui-mos-craciun)

NOTĂ: Câteva glumițe „de sezon”:

😃

Nu numai vremea se schimbă, ci și proverbele, mai nou, omul înțelept își face vara sanie și în primăvară se dă cu ea pe pârtie!

😃

Pe străzile din București au apărut mesaje de genul „Privește gerul” sau „Nu te mai preocupa, e frig și azi”.

😃

Super tare! Se lansează Google Snow View, serviciul pentru explorarea străzilor înzăpezite din România.

😃

Teoria Conspirației. Românii sceptici cred că aceste coduri galbene de ninsori sunt doar un paravan pentru cineva cu relații, care are vreo firmă ce vinde lopeți pentru dat zăpada. 

(SURSA: https://zutv.ro/zu-comedy/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...