marți, 26 aprilie 2022

Gânduri care stau la soare

Tratamente pomi fructiferi înfloriți: ce stropiri se fac în această  perioadă în livadă  

MOTTO: „Sănătatea e unitatea ce dă valoare tuturor zerourilor vieții.” (Bernard de Fontenelle)


    E foarte cald, „amenințările” cu ploi, vânt și furtună încă nu s-au transpus în practică aici, la Domnești, așa că plimbările prin grădină sunt la ordinea zilei. Doar azi vor mai fi plimbări, de mâine încep muncile. Plimbându-mă azi, mi-a venit în minte ceva ce ne zicea Taica (bunicul din partea mamei): „Laudă-te, gură/ Că belelele cură.” Nu prea înțelegeam atunci sensul și acum, când îl înțeleg, am vrut să (mă) verific. Nu am mai găsit expresia, dar am dat de: „Laudă-te gură/ Că pumnii cură.” sau „Laudă-mă gură, că ți-oi da friptură, că de nu mă-i lăuda, nici mâncare nu ţi-oi da.” Sunt cu totul altceva. Trec la cuvintele din dexonline.ro:

👀

SIZÍGIE s.f. Conjuncție sau opoziție a Lunii ori a unei planete cu Pământul și cu Soarele. ◊ Maree de sizigie = maree care coincide cu Luna nouă sau plină. [Gen. -iei, var. sizigiu s.n. / fr. syzygie, cf. gr. syzygia – reuniune]. Sursa: DN (1986).
👀
OBSOLET, ~Ă a [ (...) / Pl: ~eți, ~e / E: lat obsoletus, -a, -um] (Trs; ltî) Învechit. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: Scara Richter este încă des menționată pentru a descrie forța unui cutremur, dar este imprecisă și depășită. Astăzi folosim scara de magnitudine care măsoară momentul seismic și care descrie mai precis energia eliberată de un cutremur. Fizicianul și seismologul american Charles Francis Richter s-a născut pe 26 aprilie 1900.
👀
HALVAGÍU, halvagii, s.m. (Rar) Persoană care prepară sau care vinde halva. – Din tc. halvaci. Sursa: DEX '96 (1996).

👄 Bineînțeles, am căutat, de curiozitate, modul de preparare al halvalei, deși n-am de gând să fac vreodată acest preparat. Și, în general, nu am de gând, vreo două săptămâni de-acum încolo, să mai gătesc sau să mai mănânc altceva decât salate, supe, iaurturi etc.


Halva de casă. Rețetă gustoasă și sănătoasă, fără E-uri, fără conservanți. Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
500 g semințe de floarea soarelui
320 g făină
25 g cacao
200 g zahăr
125 ml apă
160 ml ulei
Mod de preparare:
1. Cu ajutorul unui blender, mărunțim semințele de floarea soarelui, după ce au fost prăjite.
2. Într-o tigaie uscată, rumenim făină, pe foc mic.
3. Amestecăm cele două ingrediente. Adăugăm apa, zahărul și punem compoziția la fiert, pe foc mic.
4. Adăugăm pudra de cacao, amestecăm, luăm vasul de pe foc. Turnăm compoziția într-o formă de copt. O lăsăm la frigider cinci ore.

Sursa: https://www.kiloretete.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...