vineri, 29 aprilie 2022

Gânduri în escarpeni

Thinking Emoticon Question Face Emoji With Eyeglasses Vector Illustration  Stock Illustration - Download Image Now - iStock  

MOTTO: „Important este să nu te oprești niciodată din a-ți pune întrebări.” (Albert Einstein)

 

Astăzi, în Vinerea Luminată (sau a Izvorului Tămăduirii), nu o să scriu despre semnificația ei, căci o știm cu toții. Dacă ne uităm prin ziarele online de azi, de fapt nu numai azi, ci la orice sărbătoare, găsim o mulțime de titluri enervante cu „ce nu ai voie să faci” sau „ce e bine să faci” în ziua respectivă, așa că eu procedez ca de obicei: le ignor și îmi văd de scrisul meu aici, pe blog. Mai precis, de „ritualul” scrisului meu. Adică prezentarea cuvintelor din dexonline.ro, apoi vreun gând de-al meu (dacă există în ziua respectivă și e dispus să se lase prins), vreo poezie care-mi place, câteva glume etc. Însă mereu, în fiecare zi, caut să învăț ceva nou sau, în ultima vreme, să-mi reamintesc ce am uitat. Astăzi am dat de două cuvinte pe care cred că nu le știam:
JUGENDSTIL [júgəndstil] (cuv. germ.; Jugend, titlul unei reviste) s.n. Curent artistic manifestat în Germania în grafică, artă decorativă, pictură, arhitectură, la sfârșitul sec. 19 și începutul sec. 20. Este echivalent cu modern-style-ul și art nouveau. Reprezentanți: F. Stuck, W. Trübner, M. Klinger, H. Obrist, A. Endell. V. și arta 1900. Sursa: DE (1993-2009).

👀 Iată revista. Și o clădire Art Nouveau din München.


ESCÁRPĂ, escarpe, s. f. Baraj antitanc realizat prin săparea de taluzuri în versanții îndreptați spre inamic, pentru a mări panta și a împiedica trecerea tancurilor. Din fr. escarpe. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Acum un an, a fost inaugurat cel mai lung pod pietonal din lume, în Portugalia. Are 516 m lungime, se află la 175 m deasupra râului Paiva și leagă două escarpe de granit.

Economica.net - Portughezii inaugurează cel mai lung pod pietonal suspendat  din lume - Economica.net

Nu, nu am auzit până acum de escarpă, dar știam despre ESCARPÉN, escarpeni, s.m. Pantof de damă cu toc înalt, nedecupat, foarte decoltat. – Din fr. escarpin. Sursa: DEX '09.

Cred că mă opresc aici cu scrisul, căci văd că încearcă să iasă Soarele de după nori și, după vreo două zile de ploi torențiale, o să merg să măsor cota apelor ce curg prin grădina și curtea mea, pentru a ști dacă-mi cumpăr o bărcuță sau un iaht.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...