luni, 2 martie 2020

Cuvinte și gânduri aleatorii

Imagini pentru cer innorat   MOTTO: „Ceea ce este în fața și în spatele nostru sunt probleme mici comparativ cu ceea ce se afla înăuntrul nostru.” (Oliver Wendell Holmes) 

 

   Îi acord iarăși scrisului menirea lui de „medicație” pentru cuget și suflet și voi înșira câteva rânduri și acum, într-o zi de luni cu un cer mohorât și trist. Căutând cuvintele de astăzi (pentru că, un timp, n-o să mă ocup decât cu ele), la cel „întâmplător” am găsit: 

Trisecá vb., ind. prez. 1 sg. triséc, 3 sg. și pl. trisécă (Sursa: Ortografic-2002).

Bine, bine, mi-am zis eu, dar ce înseamnă de fapt cuvântul ăsta? Păi, niciunul dintre următoarele dicționare, adică webdex.ro, dex.md, dictio.ro, deonline.net nu știa, ceea ce m-a dezamăgit îngrozitor. Singura mea presupunere este că, dacă „a diseca” ar însemna (ceea ce nu e cazul) a împărți în două părți, atunci „a triseca”, logic, va însemna a împărți în trei părți. Nemulțumită la culme, am ales un alt...

CUVÂNT ALEATORIU:
TATÁMI s. n. 1. Covor gros, un fel de rogojină, pe care se practică unele lupte marțiale, ca judo, jiu-jitsu, karate etc. 2. Așternut de pai pentru plajă. (< fr. tatami). (Sursa: MDN '00 - 2000).
CUVÂNTUL LUNII: (Din păcate, tot) CORONAVIRUS.

CUVÂNTUL ZILEI:

OGOÍRE, ogoiri, s. f. (Pop.) Acțiunea de a (se) ogoi și rezultatul ei; alinare. – V. ogoi. (Sursa: DEX '09 - 2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în 1968, actorul britanic Daniel Craig, cunoscut mai ales datorită filmelor sale din seria James Bond, printre care și „007: Partea lui de consolare” (în engleză Quantum of Solace).

Cam asta pentru azi. Mă duc, cu gândurile mele, prin acea pădure din imagine și o să încerc să găsesc oarece ogoire...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...