joi, 26 martie 2020

Gânduri mai mult sau mai puțin colocviale

colocvial

    Soarele a răsărit, zăpada aceea târzie s-a dus, parcă ar fi iar primăvară. Dar nu prea contează, pentru mine cel puțin, căci gândurile mele nu o percep cu bucuria din alți ani, și asta din cauză că sunt total confuze și cam învălmășite, ocupate să își facă singure curaj și să se roage. Inspirația mea zace pe undeva printre aceste gânduri confuze și nu vrea să-și mai „facă datoria”. Dar eu am răbdare și o aștept. Acum, cuvintele de joi:

 CUVÂNTUL ALEATORIU:

Mungo, s. [At: IONESCU-MUSCEL, FIL. 407 / E: fr. mungo] Lână obținută prin destrămarea postavurilor vechi și folosită ca materie primă în filaturile de lână artificială. Sursa: MDA2 (2010).

     & Habar n-aveam că există acest cuvânt!

CUVÂNTUL LUNII: Carantină.

CUVÂNTUL ZILEI:

COLOCVIÁL, -Ă, colocviali, -e, adj. De conversație (familiară). [Pr.: -vi-al] – Din engl. colloquial. Sursa: DEX '09 (2009)

Cheia alegerii: S-a născut, în 1874, Robert Frost, considerat unul dintre cei mai mari poeți ai Americii. Câștigător a patru premii „Pulitzer” pentru poezie, Frost este apreciat pentru descrierile realiste ale vieții rurale și pentru arta cu care utilizează limbajul colocvial american în poeziile sale.

   & Vine, desigur, de la...

Colocviu sn [At: STAMATI, D. / Pl: ~ii / E: lat. colloquium] 1. Discuție pe o temă dată. 2. Formă de control a cunoștințelor dobândite de studenți, care constă în discuții, lucrări de laborator, lucrări practice. 3. Simpozion. Sursa: MDA2 (2010).

   &  Un fel de antonim al scrierii și vorbirii colocviale (care, ați observat, sunt preferatele mele) este scrierea formală, academică.

Citatul de Joi (luat de pe garbo.ro)

Nu poți controla ceea ce se ți se întâmplă, însă îți poți controla atitudinea față de ceea ce ți se întâmplă și astfel vei stăpâni schimbarea în loc să îi permiți să te stăpânească.” (Sri Ram)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...