vineri, 28 februarie 2020

Alboradă pentru ostoirea gândurilor...

Imagini pentru zori de zi

MOTTO: „Orice om are propriile lui supărări, neștiute de lume; adesea spunem că un om este rece când el este de fapt trist.” (Henry Wadsworth Longfellow) 

 

Ieri scriam despre coincidențe. Astăzi, căutând cuvintele „de vineri”, coincidențele m-au urmărit. Adică, cu ceva timp în urmă, am fost foarte impresionată citind poeziile cuiva care adora zorii-de-zi. Și iată că dau azi de cuvântul aleatoriu din dexonline.ro care mă duce iar cu gândul la metaforele superbe cuprinse în poemele acelea despre răsăritul de soare. Bineînțeles că, fiind eu în acest moment tristă și fără pic de inspirație și de romantism în cuget, m-a dus apoi gândul, citind acest cuvânt, și la cafeaua aceea celebră de pe vremuri (din cauză numai aia se găsea, în afară de celebrul „nechezol”), dar se chema ALVORADA, despre care Wikipedia ne spune, scurt: „Alvorada este un oraș în Rio Grande do Sul (RS), Brazilia”. Bun, să revin la cuvinte:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

ALBORÁDĂ, alborade, s. f. Compoziție muzicală instrumentală, inspirată din poeziile populare din Peninsula Iberică și care se execută în zori; albadă. – Din sp. alborada. (Sursa: MDA2 - 2010)

CUVÂNTUL LUNII:

CORONAVIRUS s. n. Virus zoonotic din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecțiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară și înveliș de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară. – Din engl. coronavirus. (Sursa: dexonline).
Cheia alegerii: Spectrul coronavirusului se extinde!

CUVÂNTUL ZILEI:
TORTUÓS, -OÁSĂ adj. 1. răsucit în spirală; cu curbe repezi. ◊ (fig.; despre exprimare, gândire) întortocheat, încâlcit, complicat; penibil. 2. (fig.; despre acțiuni, fapte) ascuns, viclean. (< fr. tortueux, lat. tortuosus). (Sursa: MDN '00 - 2000).
Cheia alegerii: S-a născut, în 1929, arhitectul canadian Frank Gehry, unul dintre cei mai importanți arhitecți contemporani, cunoscut în special pentru perspectiva aproape sculpturală a clădirilor sale. Acestea sunt ușor de recunoscut datorită formelor sinuoase și fluide, adesea acoperite cu largi suprafețe metalice reflectorizante.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...