miercuri, 25 martie 2020

Gânduri la o morală

MOTTO: „El îți iartă toate fărădelegile tale, El îți vindecă toate bolile tale (...)”(PSALMI 103:3)

 

Astăzi e sărbătoare (Blagoveștenie, cum se zice în popor), și era bâlci la Domnești. Acum nu mai e. Totul e pustiu. Sunt nori pe cer, sunt nori și peste sufletele noastre. Dar Dumnezeu e mare și poate că vom scăpa cu bine din toate acestea. Sau, cum zic eu mereu, citând o replică dintr-un banc, „dacă nu, nu!” În regulă, să ne vedem de cuvinte:
CUVÂNTUL ALEATORIU:

Hagán, hagáni, s.m. (înv.) căpetenie, conducător la popoarele turco-tătare. Sursa: DAR (2002).

CUVÂNTUL LUNII: CARANTINĂ:
CUVÂNTUL ZILEI:

BRÁNIȘTE, braniști, s. f. 1. Pădure rară sau parte de pădure cu arbori bătrâni în care este interzisă tăierea lemnelor; p. gener. pădure. 2. (Înv.) Moșie domnească folosită ca pășune și fâneață. – Din bg. branište. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: Ziua Națională a Pădurilor.

 

Și, pentru că sunt într-o dispoziție „moralizatoare” (dar numai asupra mea, ceilalți trebuie să-și facă singuri morală), iată o fabulă:


„Leul, vulpea și măgarul” (Esop)

„Leul, vulpea și măgarul se înțeleseseră să se facă tovarăși de vânătoare. După ce au prins o mare pradă, la întoarcerea din pădure, leul i-a cerut măgarului să împartă vânatul în porții potrivite fiecăruia din cei trei parteneri.

Măgarul a împărțit cu grijă prada în trei părți egale și le-a cerut, cu modestie, celorlalți doi să își aleagă porția dorită. Mânios, leul s-a repezit asupra măgarului și l-a mâncat într-o clipită. Apoi i-a spus vulpii să împartă ea vânatul între ei doi.

Vulpea a așezat cea mai mare parte a prăzii într-o grămadă uriașă și și-a oprit pentru ea doar o îmbucătură. Mulțumit, leul i-a zis: „Cine te-a învățat, draga mea, minunata artă a împărțirii?” Vulpea i-a răspuns: „Am învățat de la un măgar, din soarta lui nefericită”.

Morala: Fericit este omul care învață din necazurile altora.

(Sursa: totuldespremame.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...