luni, 23 martie 2020

Gânduri despre transcendență

         MOTTO: 

   „Nu căuta răspunsuri imposibile! Mai bine schimbă-ţi întrebările.” (Confucius)


Deci, după vreo jumătate de oră de privit pe geam la un peisaj nins și iernatic, pe care l-am tot așteptat de mai bine de o sută de zile, gândurile mele, oscilante ca ale unora dintre Balanțe, s-au împăcat între ele, precum și cu ideea că e un pic de iarnă în plină primăvară. Așa că s-au hotărât să asculte de Confucius și să-și vadă de „cuvintele de luni”:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

HÁȘMĂ, hașme, s. f. Plantă erbacee cu bulb, cu frunze cilindrice și cu flori albe, roz sau albastre, care se prezintă în inflorescențe sferice (Allium ascalonicum). – Din magh. hagyma „ceapă”. Sursa: DEX '09 (2009).

*** Mi s-a părut că seamănă cu un cuvânt care îmi place, pentru că mă face să zâmbesc, nu știu de ce... Iată-l:

HASMAȚÚCHI s. m. 1. Plantă erbacee plăcut mirositoare, cu flori albe, cultivată ca plantă culinară (Anthriscus cerefolium). 2. (Reg.) Plantă erbacee cu flori albe, rar gălbui, dispuse în mici umbele (Anthriscus silvestris). [Var.: asmațúchi, asmățúi s. m., hașmaciúcă s. f.] – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

CUVÂNTUL LUNII (și, aș zice, al anului):

CARANTÍNĂ s. f. 1. Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. ♦ Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. ◊ Carantină fitosanitară = complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor sau a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora. ♦ Restricție aplicată în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor. 2. Fig. Izolare. – Din rus. karantin. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: Carantina devine obligatorie pentru cei care se întorc în țară din țările cu risc mare (coronavirus)!

CUVÂNTUL ZILEI:

TRANSCÉNDE, transcend, vb. III. Tranz. 1. (Livr.) A trece dincolo de..., a păși peste..., a se ridica deasupra a ceva. 2. (Fil.) A depăși limita cunoașterii experimentale, perceptibile. – Din lat. transcendere, fr. transcender. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1900, Erich Fromm, psiholog german, psihanalist, sociolog și filosof umanist. În lucrările sale, Fromm identifică opt nevoi de bază, printre care și transcendența.

*** Iată ce spune Wikipedia despre aceste opt nevoi de bază ale omenirii:


Erich Fromm a postulat opt ​​nevoi de bază:

Înrudirea -relațiile cu ceilalți, îngrijire, respect, cunoaștere.

Transcendența - fiind aruncați în lume fără consimțământul lor, oamenii trebuie să își depășească natura prin distrugerea sau crearea oamenilor sau a lucrurilor. Oamenii pot distruge prin agresiune malignă sau ucidere din alte motive decât supraviețuirea, dar ei pot și crea sau îngriji creațiile lor.

Înrădăcinarea - nevoia de a stabili rădăcini și de a se simți din nou acasă în lume. Productiv, rădăcina ne permite să creștem dincolo de securitatea mamei noastre și să stabilim legături cu lumea exterioară. Prin strategia neproductivă, devenim fixați și temându-ne să depășim siguranța și siguranța mamei noastre sau a unui înlocuitor al mamei.

Simțul identității - unitatea pentru un sentiment de identitate este exprimată în mod neproductiv, ca fiind conformitatea cu un grup, și productiv, ca individualitate.

Cadrul de orientare - înțelegerea lumii și a locului nostru în ea.

Excitare și stimulare - acționând în mod activ pentru un scop, mai degrabă decât să răspunzi pur și simplu.

Unitate - un sentiment de unicitate între o persoană și „lumea naturală și umană din afară”.

Eficacitate - nevoia de a te simți realizat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...