vineri, 6 martie 2020

Selenarele (sau lunaticele?) gânduri de azi...

Imagini pentru luna

MOTTO: „Cel mai semnificativ lucru din voiajul lunar nu a fost că omul a pășit pe Lună, ci că a privit spre Pământ.” (Norman Cousins)

 

    Da, asta mă întreb azi, vineri, în timp ce caut în dexonline.ro cuvintele pe care să le notez în continuare: am gânduri selenare sau cam lunatice? Aș zice că și așa, și așa. Dar nu asta contează, contează să mai aflăm ceva nou, un cuvânt, un gând, un simțământ. Să purcedem:

CUVÂNTUL ALEATORIU:
Cherént, ~ă a [At: PAȘCA, GL. / A: nct / Pl: ~nți, ~e / E: nct] (Reg) 1. Iresponsabil. 2. Prost. 3. Zăpăcit. Sursa: MDA2 (2010).

CUVÂNTUL LUNII:

Coronavirus s. n. Virus zoonotic din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecțiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară și înveliș de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară. – Din engl. coronavirus. Sursa: dexonline.

Cheia alegerii: Spectrul coronavirusului se extinde!

CUVÂNTUL ZILEI:

Paidos [At: URICARIUL, IV, 402 / A și: pai~ / E: tc. paydos] (Înv) 1. s Repaus după muncă. 2. i. Exclamație care reprezintă un semnal de încetare a lucrului. Sursa: MDA2 (2010)

Cheia alegerii: În 1897 a fost adoptată Legea repausului în zilele de duminică și sărbători. Conform acestei legi, repausul era acordat o jumătate de zi, duminică dimineață, și erau 14 sărbători pe an.

    Iată, am dat astăzi peste două cuvinte pe care chiar nu le știam și peste unul de care deja îmi este lehamite de câtăva vreme. Asta e. Poate de aia mă și întrebam la început cum sunt gândurile mele. Deci:

SELENÁR, -Ă, selenari, -e, adj. Referitor la Lună, de Lună; lunar. – Din fr. sélenien (după lunar). Sursa: DEX '09 (2009).

   După cum știți, „selenar” vine de la...

Selena (sau Selene) care „a fost în mitologia greacă zeița și personificarea Lunii, identificată mai târziu cu zeița greacă Artemis. Era înfățișată ca o femeie strălucitor de frumoasă, purtată printre nouri într-un car de argint.” (Wikipedia).

   Și, în opoziție (sau nu tocmai)...

LUNÁTIC, -Ă, lunatici, -ce, adj. 1. (Despre oameni, adesea substantivat) Somnambul. ♦ (Despre somn, privire, mers etc.) De somnambul. ♦ (Rar) Care are vedenii; sperios, fricos. 2. (Rar) Fantastic, halucinant, ireal. ♦ Cu idei ciudate; cu manifestări bizare. 3. (Pop.) Născut în aceeași lună cu altul (și considerat în raport cu acesta). [Var.: lunátec, -ă adj.] – Din lat. lunaticus, fr. lunatique. Sursa: DEX '09 (2009).

    Autorul citatului pus de mine ca motto, Norman Cousins (1915 - 1990), „a fost un jurnalist, eseist, critic literar și activist pentru pace american, de origine evreu. Cousins a fost vreme de mai multe decenii redactorul revistei liberale „Saturday Literature Review”. Impresionat de catastrofa umană provocată de bombele nucleare aruncate de țara sa asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în vara anului 1945, în timpul confruntării finale cu agresorii japonezi în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, Cousins s-a făcut cunoscut ca luptător neobosit pentru dezarmarea nucleară. În ultimii ani ai vieții, în urma experienței sale personale, s-a dedicat studiului impactului emoțiilor pozitive asupra rezilienței (rezistență la șoc a unui metal sau aliaj) și a capacității de vindecare a bolilor.” (Wikipedia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...