marți, 3 martie 2020

GÂNDURI DINCOLO DE CUVINTE...

MOTTO: „Nu orice lucru are un nume. Unele lucruri ne duc într-o lume dincolo de cuvinte.” (Aleksandr Soljenițîn)

 

    Mărturisesc (cu jenă) că, în afară de multele-i citate care circulă pe Internet și de câteva cronici de carte, de fapt nu am citit nimic din ce a scris Soljenițîn. Dar asta e, multe n-am citit eu! Am găsit undeva citatul pe care l-am pus ca motto pentru că aveam de gând să scriu în continuare CUVINTELE DE MARȚI, și așa am luat hotărârea să scriu (iarăși) câteva date despre autor. Iar mai apoi am căutat un alt citat care să se „potrivească” cu ceea ce gândesc eu în momentul de față, citat pe care-l voi da spre citire în cele ce urmează: „Treptat mi s-a descoperit faptul că linia care desparte binele de rău nu trece printre state, nici printre clase sociale, nici printre partide politice, ci direct prin inima fiecărui om – și apoi prin toate inimile omenești… Și, chiar și înlăuntrul inimilor copleșite de rău, se păstrează un mic cap de pod al Binelui. Și, chiar și în cea mai bună dintre toate inimile, rămâne nedezrădăcinat… un colțișor de Rău.

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (1918-2008) a fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică. Deși, de cele mai multe ori, scrierile sale erau interzise, a reușit să publice o serie de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt: "Arhipelagul Gulag", "O zi din viața lui Ivan Denisovici" sau "Pavilionul canceroșilor". "Pentru forța etică cu care a continuat tradițiile inalienabile ale literaturii rusești", Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970. A fost expulzat din Uniunea Sovietică în 1974, dar s-a întors în Rusia în 1994, după prăbușirea regimului comunist.

Și acum, cuvintele din dexonline.ro:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

FERVÍD, -Ă, fervizi, -de, adj. (Livr.) Arzător; strălucitor. – Din lat. fervidus. Sursa: DEX '09 (2009).

CUVÂNTUL LUNII: 

CORONAVIRUS s. n. Virus zoonotic din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecțiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară și înveliș de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară. – Din engl. coronavirus. Sursa: dexonline.
Cheia alegerii: Spectrul coronavirusului se extinde!

CUVÂNTUL ZILEI:

AURICULÁR, -Ă, auriculari, -e, adj. 1. Al urechii, privitor la ureche; care seamănă cu urechea. 2. Al auriculului, privitor la auricul. [Pr.: a-u-] – Din fr. auriculaire. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și auzului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...