vineri, 27 martie 2020

Gânduri care se uită ca mâța-n calendar...

MOTTO:
„Iată cele mai înfricoșătoare cuvinte din limba engleză: suntem de la Guvern și am venit să vă ajutăm!” (Ronald Reagan) 

 

   Am reluat această zicere (pusă ca motto) pentru că, mai mult decât oricând, m-am convins că numai Dumnezeu ne mai poate ajuta. Și, după puterile noastre, noi înșine. Fiecare, în măsura în care ține la propria persoană, la cei dragi și la cei din jur. Bun, ia să vedem care-s cuvintele de vineri:

CUVÂNTUL ALEATORIU
Teșcoavă sf [At: PĂCALĂ, M. R. 454 / V: (reg) tiș~, țe~ / Pl: ~ve / E: ns cf teașcă] (Reg) 1. Burduf mic de piele (care servește la păstrarea unei cantități de 2-5 kg de brânză). 2. Vas în care se stoarce cașul. 3. (Pex) Resturi de la tescuirea cașului. 4. Mucegai care se face pe caș în timpul dospitului. 5. Teșcău. 6. Pungă de piele în care se țin diferite obiecte. 7. (Fig; dep) Persoană șubrezită de boală sau de bătrânețe. 8. (Fig; dep) Obiect uzat. Sursa: MDA2 (2010).

CUVÂNTUL LUNII:

CARANTÍNĂ s. f. 1. Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. ♦ Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. ◊ Carantină fitosanitară = complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor sau a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora. ♦ Restricție aplicată în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor. 2. Fig. Izolare. – Din rus. karantin. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: Carantina devine obligatorie pentru cei care se întorc în țară din țările cu risc mare (coronavirus)!

CUVÂNTUL ZILEI:
SILÉNȚIU s. n. (Înv.) Liniște, tăcere. [Var.: (rar) silénțium s. n.] – Din lat. silentium. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1923, scriitorul japonez Shūsaku Endō. Considerat capodopera sa, romanul „Tăcere”, pentru care i s-a decernat Premiul Tanizaki și care a fost ecranizat în regia lui Martin Scorsese, s-a bucurat de un succes internațional răsunător.

BANCURILE ZILEI:

    Un tip trebuia să plece în delegație, aşa că îl roagă pe prietenul său cel mai bun să tragă puţin cu ochiul la nevastă-sa şi să-i dea de ştire dacă se întâmplă ceva deosebit. După vreo două săptămâni, primește o telegramă de la amicul său: „Bărbatul care venea în fiecare noapte la nevastă-ta a lipsit ieri!

***

   O pisică intră în cafenea, comandă o cafea și o felie de tort. Chelnerul rămâne stupefiat și pisica, observând asta, îl întreabă:

– S-a întâmplat ceva?

– Păi, sunteți o pisică!

– Da, și?

– Vorbiți!

– Mi se pare normal... Te rog, adu-mi comanda!

– Bine, imediat, nu vă supărați, dar n-am mai văzut niciodată așa ceva!

– Păi, nici eu n-am mai fost aici. Îmi caut de lucru, am fost la un interviu și aveam chef să beau o cafea.

Chelnerul vine cu comanda, și o vede pe mâță butonând laptop-ul!

– Poftiți cafeaua. Cautați un loc muncă, nu? Vă întreb fiindcă unchiul meu este directorul circului și v-ar angaja imediat!

– Circ din ăla cu arenă, cupolă, orchestră?

– Da!

– Clovni, acrobați, elefanți?

– Da!

– Vată pe băț, pop-corn, acadele?

– Da, da, da!

– Sună tentant, dar nu văd de ce ar avea nevoie de un programator...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...