marți, 24 martie 2020

Gânduri împotriva sictirelii

MOTTO: „Cu un zâmbet poți săruta un suflet!” (Octavian Paler)

 

   Îmi cer scuze pentru titlul cu iz ușor argotic, dar e în legătură cu un cuvânt (cel aleatoriu) găsit pe dexonline.ro și care aș zice că se  potrivește cu starea generală din ultimul timp. Și nu mă refer doar la cele câteva săptămâni, de când ne bântuie coronavirusul... Bun, să începem să ne ocupăm de cuvintele de marți:

Cuvântul aleatoriu (și iar, scuze!)

SICTÍR, sictiruri, s. n., interj. (Arg. și fam.) 1. Interj. (în expr.) Hai sictir! = pleacă! marș de aici! șterge-o!  A da cu sictir = a sictiri. 2. S. n. înjurătură trivială. – Din tc. siktir. Sursa: DEX '09 (2009).

Și, de aici:

Sictireală, sictireli s. f. 1. plictis, plictiseală. 2. dojană aspră. 3. v. sictir. Sursa: Argou (2007).

Cuvântul lunii: (Tot) CARANTINĂ.

Cuvântul zilei:

HEMOPTIZÍE, hemoptizii, s. f. Eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară. – Din fr. hémoptysie. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice, comemorând ziua în care în 1882 Robert Koch, medic și microbiolog german, a anunțat descoperirea bacteriei responsabile pentru tuberculoză.

 

*** Bonusul e triplu azi, tocmai ca să „luptăm” cu sictireala... 


Două ţigănci vorbesc între ele:
- Auzi, fă? Ce le-ai făcut ieri de mâncare la ai tăi?
- Macaroane!
- Şi, ce ai pus peste ele?
- Capacul ăla albastru, vechi!


***
Ion, pe bicicletă, cu doi saci mari pe spate, dă să treacă granița în Republica Moldova. Vameșul îl oprește și-l întreabă:

– Ia stai, bă! Ce ai în saci?

– Nisip, bre!

– Pai, ia să vedem noi…

Vameșul îi taie sacii, și – ce sa vezi – nisip! Totuși, vameșul îl reține pe Ion peste noapte și trimite nisipul la laborator. Rezultatul: nimic altceva decât nisip. În fine, lui Ion i se dau alți doi saci noi, plini cu nisip și apoi este eliberat. După două zile, Ion revine în vamă - pe bicicletă - cu alți doi saci pe spate. Vameșul îl oprește iar și-l caută în saci. Și, ce găsește? Desigur, nisip! Povestea se repetă până când, într-o bună zi, vameșul se întâlnește cu Ion într-o cârciumă din Iași și, curios foc, se apropie de el și îl întreabă:

– Auzi, sunt absolut sigur că tu faci contrabandă cu ceva! Da’ nu știu cu ce și nu mai pot sa dorm noaptea de gândul asta! Așa că, te implor, ia zi-mi, că nu spun la nimeni, cu ce faci, mă, contrabandă?!

După ce mai dă pe gât un păhărel de țuică, Ion îi răspunde sec:

– Cu biciclete!


***


Într-o maternitate, un șeic privește pe geam la noii-născuți.
- Care e al dumneavoastră? întrebă un medic.
- Cei din primele trei rânduri, răspunde șeicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...