joi, 12 martie 2020

Gânduri care stau acasă

Cred că, iată, în zilele astea din urmă, am ajuns la performanța de a nu-mi găsi cuvintele pentru a exprima ca lumea ce gândesc și ce simt. Mi se întâmplă foarte rar. Așa că mă voi ocupa doar de cuvintele din DEX.

CUVÂNTUL ALEATORIU:

Ghiuluș sn [At: N. COSTIN, ap. LET. I2, 495 / V: diliș, ghiliș[1], ~liș, ~liuș, giliș / Pl: ~i / E: mg gyülés] (Mgî; rar) 1. Adunare mare. 2. Întrunire a corpurilor legiuitoare din Ungaria. 3. Grup de oameni care discută la o petrecere. 4. Petrecere a burlacilor anterioară nunții sau logodnei. Sursa: DEX 2009.

CUVÂNTUL LUNII:

Coronavirus s. n. Virus zoonotic din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecțiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară și înveliș de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară. – Din engl. coronavirus. Sursa: dexonline.

Cheia alegerii: Spectrul coronavirusului se extinde!

CUVÂNTUL ZILEI:

SECATÓR, secatoare, s. n. Foarfecă de mână cu cuțite scurte și brațe lungi, acționată cu ambele mâini, folosită în lucrări de grădinărie. [Pl. și: (m.) secatori] – Din fr. secateur, rus. sekator. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în 1613, André Le Nôtre, cunoscut și ca André Le Nostre, arhitect peisagist francez, principalul grădinar al lui Ludovic al XIV-lea al Franței. Le Nôtre a creat parcul Palatului Versailles, creația sa reprezentând apogeul stilului formal de grădină franceză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...