vineri, 13 martie 2020

RUFETUL GÂNDURILOR TAMIZATE...

...Sau, în traducere aproximativă din română în română, „breasla gândurilor cernute difuz”. Da, iar am dat de două cuvinte cvasi-necunoscute, pe care imediat le voi explica mai jos. Și am, în continuare, gânduri confuze, dezamăgite și tristuțe, care arată cam așa:

Cuvintele de vineri sunt:

CUVÂNTUL ALEATORIU:
Rufet [At: NECULCE, L. 167 / V: răf~, ref~, rusf~ / Pl: ~uri / E: tc rufet] (Tcî) 1. sn Breaslă. 2. s Membru al unei corporații meșteșugărești Si: (înv) rufetaș, isnaf. 3. sn Corp de ostași sau de slujitori înarmați, recrutat dintre rufetași și din burghezie Si: (înv) breaslă. Sursa: MDA2 (2010).

CUVÂNTUL LUNII:

Coronavirus s. n. Virus zoonotic din familia Coronaviridae, responsabil pentru diverse afecțiuni respiratorii la om, caracterizat prin structură ARN monocatenară și înveliș de glicoproteide cu formă amintind de coroana solară. – Din engl. coronavirus. Sursa: dexonline.

Cheia alegerii: Spectrul coronavirusului se extinde!

CUVÂNTUL ZILEI:

TAMIZÁ vb. tr., intr. (despre lumină) - a (se) filtra difuz, a (se) cerne. (< fr. tamiser). Sursa: MDN '00 (2000).

Cheia alegerii: S-a născut, în 1593, pictorul francez Georges de La Tour, cunoscut mai ales pentru tablourile cu scenele religioase în tehnica clarobscurului, în care personajele sunt pictate la lumina lumânărilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...