joi, 8 septembrie 2022

Niște gânduri care au spart oglinda

 

MOTTO: „Poveștile nu le spun copiilor că balaurii există. Copiii știu deja că balaurii există. Poveștile le spun copiilor că balaurii pot fi uciși.” (G.K. Chesterton)

 

     Pentru că pierdeam prea mult timp cu găsirea unui titlu care să-mi placă, adică să-mi „spună” ceva, ieri m-am apucat să scriu vreo-cinci șase, pentru postările ce vor urma, iar acum mă găsesc în situația de a-mi adapta scrierea la titlu. Sau nu. Ceea ce am pus ca motto, știu, e reluat (a nu știu câta oară), iar poza e cam aiurea, dar cam așa arată gândurile, acelea câteva care au spart (figurat vorbind) oglinda. Nu le-am făcut morală, dar le-am trimis în camera lor să-și facă lecțiile. Am găsit zilele trecute un citat foarte fain și foarte adevărat: „Internetul este singurul lucru inventat de omenire, pe care ea nu-l înțelege.” aparținând lui Eric Schmidt. L-am găsit când căutam, de fapt, pe acest Internet al tuturor posibilităților, dar și al multor gogomănii și inepții, dacă e adevărat că doamnei Ileana Vulpescu îi aparține zicerea următoare: „Se spune că nimeni nu cunoaște așa bine bărbații, cum îi cunosc curvele.” Da, e adevărat. Și, urmarea logică, în alt citat al distinsei doamne: „Nimeni nu face pasiuni pentru femei cumsecade.” Mda, asta-mi explică (și certifică) multe. Hai să trec la cuvintele din dexonline.ro:

Cuvântul aleatoriu:
HETERONÓM, -Ă adj. care se conduce după legi externe, provenite din afară. ◊ (despre schimbări fonetice) condiționat de alți factori. (< fr. hétéronome). Sursa: MDN '00 (2000).

Cuvântul zilei:

EMPATÍE s.f. 1. (Fil.) Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. – Din fr. empathie, engl. empathy. Sursa: DEX '09. Cheia alegerii: În anul 1954, s-a născut în Tylertown, Mississippi, Ruby Nell Bridges, primul copil afro-american care a studiat într-o școală pentru copii albi, în 1960, când segregarea școlară se încheia oficial în Statele Unite. În prima ei zi de școală a fost escortată de poliție deoarece mulți manifestanți rasiști protestau împotriva unui copil „de culoare” care merge la o școală „albă”.

NOTĂ (destul de uluită): Când și când, recunosc că am folosit și eu cuvântul „jemanfișism”, pentru că mi se pare destul de haios și îmi aduce aminte că (mai) știu ceva franceză. Există și o formă neaoșă, cam cu același înțeles. Adică: Miserupism, miserupisme s.n. nepăsare, indolență. Sursa: Argou (2007).

💣 Dar nu am găsit nicăieri, în niciun dicționar, cuvântul pe care l-am văzut într-un articol, și anume „misecuvinism”. Mi se cuvin acum câteva minute bune de pauză, ca să-mi revin din uluială...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...