miercuri, 28 septembrie 2022

Acum am niște gânduri holistice

 

MOTTO:

Aleg să trăiesc prin alegere, nu întâmplător. Aleg să fac schimbări, în loc să găsesc scuze.
Aleg să fiu motivată, nu manipulată.
Aleg să fiu utilă, nu folosită.
Aleg valoarea de sine, nu autocompătimirea.
Aleg să excelez, nu să concurez.
Aleg să îmi ascult vocea interioară, nu părerea întâmplătoare a oamenilor
.”

(Eileen Caddy)


Hm, poate am avut gândurile astea holistice când am pus titlul ăsta „la păstrare”, dar acum mai toate „panseurile” mele sunt din zona administrativ-gospodărească (factură telefon, cumpărături, grădină). Dar tot e bine căci mi-am reamintit ce e...
HOLÍSM (< engl.; {s} gr. holos „întreg”) s.n. Concepție susținând ireductibilitatea întregului la suma părților, în sensul că anumite caracteristici ale acestuia nu pot fi explicate în termenii proprietăților și relațiilor componentelor. Prezentă și în Antichitate, ideea întregului se impune, în epoca modernă, ca principiu alcătuitor și ordonator (ex. gestalt-ul). O dată cu L. von Bertalanffy, principul holismului este ridicat la nivelul unei teorii generale a sistemelor. Perspectiva holistă și-a găsit numeroase aplicații în economie, sociologie, filosofia culturii etc. ◊ Holism semantic = concepție despre natura și testarea teoriilor științifice, dezvoltată de W. van Quine, conform căreia semnificația empirică nu se stabilește la nivelul enunțului, ci la nivelul întregului sistem de enunțuri. Sursa: DE (1993-2009).

& Mda, trec la cuvintele din dexonline.ro

Cuvântul aleatoriu:
KOLA /CÓLA m. 1) Arbore tropical cu fructe în formă de nucă care conțin cofeină și substanțe tanante. 2) Fructul acestui arbore. 3) Băutură răcoritoare preparată din fructul acestui arbore. /<fr. cola, kola - cuvânt sudanez. Sursa: NODEX (2002).

***

KOLA (pl. ϰῶλα; sg. ϰῶλον), serie ritmică corespunzătoare unui membru de perioadă*; succesiune simetrică de măsuri aksak [v. sistem (II, 6)]. Sursa: DTM (2010).

***

KOLA, peninsulă în NV Federației Ruse, între Marea Albă și M. Barents; c. 100 mii km2. Relief muntos în V (M-ții Hibini, alt. max.: 1.191 m), deluros în centru și vălurit în S, cu unele lacuri glaciare. Climă blândă, datorită influenței Golfstrom-ului. Vegetație de tundră, silvotundră și păduri de conifere. Expl. de apatite, nefelin, nichel, fier și cupru. Orașe pr.: Murmansk, Severomarsk, Umba. ursa: DE (1993-2009).

Cuvântul zilei:

FERCHEZUÍ, ferchezuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A dichisi pe cineva, în special a-l bărbieri, pentru a-i da o înfățișare plăcută, îngrijită, elegantă. I-au ferchezuit frumos și i-au îmbrăcat la fel, cu cheburi albe și cușme nouă. CREANGĂ, A. 161. ◊ Refl. Se îmbrăcă tacticos în hainele cele mai bune, se ferchezui ca o păpușă. REBREANU, I. 60. 2. Fig. (Familiar, ironic) A bate (pe cineva), a-i trage (cuiva) o bătaie. Cum au vrut l-au ferchezuit. STANCU, D. 84. Sursa: DLRLC (1955-1957). Cheia alegerii: Compania „Gillette” a fost fondată pe 28 septembrie 1901 în Statele Unite.

& Gândul de final e că postarea de azi e un adevărat talmeș-balmeș...

P.S. Eileen Caddy MBE a fost un profesor spiritual și autoare new age, cel mai bine cunoscută ca fiind printre fondatorii comunității Fundației Findhorn din Ecovilaia Findhorn, lângă satul Findhorn, Moray Firth, în nord-estul Scoției. 

Sursa: Wikipedia (Engleză).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...