duminică, 18 septembrie 2022

Anamneza gândurilor mele


MOTTO: „Nu trebuie să vă controlați gândurile. Trebuie doar să încetați să le mai lăsați să vă controleze.” (Dan Millman)


Pentru vreo zece zile de-acum încolo, cum am mai spus, am deja alese titlurile pentru postări, dând curs unei porniri (și unei brume de Inspirație) de moment. Când scriu textul respectiv, am zile în care mă amuz, altele în care sunt total indiferentă, pentru că nu-mi mai place sau nu-mi mai „spune” nimic titlul, zile în care am uitat despre ce era vorba, și zile, cum este cea de azi, când titlul chiar se potrivește. Am mai avut cândva o postare în care mă interogam singură dacă sunt cât de cât normală, adică dacă sunt sau nu, cum m-am exprimat atunci, „dusă cu capul”. Și acum am momente când mă întreb cam același lucru, dar azi încă deliberez, împreună cu gândurile-mi pe care le „frământă” asemenea interogații, deci nu am încă ce să împărtășesc domniilor voastre. Cuvântul anamneză este destul de interesant și eu intenționez să „folosesc” de la el sensul 1 și 3, pentru că rugăciunile pe care le spun sunt, ca și mine, ortodoxe.

💭
ANAMNÉZĂ s.f. 1. (la Platon) Explicare a cunoașterii prin reamintirea ideilor pe care sufletul le-ar fi contemplat într-o existență anterioară. 2. Rugăciune care se face în timpul unei mise la catolici. 3. Totalitatea antecedentelor unei boli, obținute de medic prin interogarea bolnavului. (< fr. anamnèse, gr. anamnesis). Sursa: MDN '00 (2000).

💭

Cuvântul aleatoriu de azi este foarte mic, dar nu mi-a permis deloc să vorbesc doar un PIC despre el, așa că...

 ✌ PIC, (I) interj., (II 1) picuri, s.n. I. Interj. (Adesea repetat) 1. Cuvânt care imită sunetul produs de căderea în picături a unui lichid pe un obiect tare. 2. (Rar) Cuvânt care imită zgomotul produs de ciocul păsărilor când ciugulesc. II. S.n. 1. Picătură (1), strop. 2. Cantitate, măsură, durată (foarte) mică din ceva; strop, fir, fărâmă. ◊ Loc. adv. (Câte) un pic = a) puțin; b) (în construcții negative) deloc. Nici pic = deloc, câtuși de puțin. Pic cu pic = puțin câte puțin, încetul cu încetul. ◊ Loc. adv. și adj. Fără (un sau niciun) pic de... = (care e) lipsit (cu totul) de... – Onomatopee. Sursa: DEX '09 (2009).

 ✌ PIC s.n. 1. Vergă așezată oblic pe catargul de la pupa navei, pe care se leagă partea de sus a unei pânze. La pic scurt (despre ancoră) - cu puțin lanț la apă. 2. compartiment etanș la extremitatea dinspre proră sau dinspre pupă a unei nave. (< fr. pic).

 ✌ PIC s [At: DLR / Pl: nct[1] / E: cf picătură] Produs obținut dintr-un amestec de talc, acid oxalic și alte substanțe, cu ajutorul căruia se scot petele de cerneală de pe hârtie, țesături etc. Sursa: MDN '00 (2000)

 ✌ PIC s.n. Ciocan de abataj; pichamăr. [germ. Pick(eisen), engl. peak]. Sursa: DN (1986).

Cuvântul zilei:

PROBÁR s.n. Album de modele de litere, ornamente, linii etc. folosite într-o tipografie. Album de imprimare, în special de accidente, executate într-o tipografie. [< probă + -ar, după germ. Probenbuch]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: În 1851, prima apariție a ziarului „New York Times”.

💭 Gândul zilei: Este legat de fapt de STAREA de azi, adică mă simt precum cele cinci surate ale mele, care au scăpat în „lanul” de lavandă.

💭 Gluma zilei:

Fiul adolescent are o ceartă cu părinții:
- Uite ce e, m-am săturat să fiu tot timpul cu voi, să fiu dădăcit la orice pas! Să mi se spună ce să fac! Eu am nevoie de libertate! Aer! Romantism! Băutură și femei! Gata! Plec! Și să nu îndrăzniți vreunul din voi să mă opriți!

Fiul se îndreaptă hotărât spre ușă, dar taică-său îl ajunge din urmă. Fiul zice, nervos:
- Tată, ți-am zis, nu încerca să mă oprești!
Tatăl:

- Fiule, eu nu te opresc, EU VREAU SĂ MERG CU TINE!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...