marți, 13 septembrie 2022

Gânduri despre memorie și memorii

 

MOTTO: „Era prea tânăr ca să știe că inima șterge din amintiri ceea ce a fost rău și intensifică ce a fost bun și că, datorită acestui artificiu, putem îndura greutatea trecutului.” (Gabriel Garcia Marquez)


Da, astăzi e marți și 13. Dar chiar nu mi-ar păsa că e așa dacă dispoziția mea nu ar fi chiar de „marți și 13”. Mă simt cam fără rost, gândurile nu mă ajută deloc să trec peste acest stânjenitor moment, melanj de lehamite, ușoară enervare și de ciudă pe mine însămi. Titlul prestabilit pentru azi e despre memorie, despre care nu mai vorbesc/scriu, că m-am tot lamentat despre uituceala mea, accentuată cu timpul. Despre memorii nu am ce scrie, dar un gând salvator îmi zice că „mâzgălelile” mele de pe blog sunt ele însele niște pseudo-memorii. I-aș cam da dreptate, deși tot ce am scris eu aici este pentru a-mi ajuta oleacă memoria și pentru ca cititorii mei fideli (cei patru-cinci care au rezistat până acum) să afle odată cu mine câteva lucruri noi. Sau, mă rog, să se și amuze. Cuvintele din dexonline.ro sunt următoarele:

CUVÂNTUL ALEATORIU:
PRESTATÓR, -OÁRE, prestatori, -oare, adj., s. m. și f. (Persoană, întreprindere) care prestează o muncă, o activitate. – Presta + suf. -tor. Sursa: DEX '09 (2009).
PRESTÁ, prestez, vb. I. Tranz. A îndeplini o muncă, a desfășura o activitate; a face, a executa, a furniza un serviciu. ◊ Expr. A presta (un) jurământ = a depune un jurământ (în condițiile prevăzute de lege). – Din lat. praestare. Sursa: DEX '09 (2009). 

NOTA MEA: Eu folosesc verbul ăsta cam autoironic (vezi „azi prestez o varză călită”, „voi presta un pic de grădinărit”), dar azi mi se potrivește expresia:

A se afla în treabă - a simula efectuarea unei acțiuni; a se face că muncește. Sursa: Argou (2007).

CUVÂNTUL ZILEI:

ORBITOGRAFÍE s.f. 1. Tehnica înregistrării traiectoriei sateliților artificiali. 2. Metodă radiologică pentru diagnosticul neoformațiilor intra-orbitale. (Din fr. orbitographie). Sursa: MDN '00 (2000). Cheia alegerii: Pe 13 septembrie 1985, americanul Wilbert D. Pearson a devenit primul pilot (și singurul) care a doborât un satelit dintr-un avion de vânătoare. Era un satelit de observație american învechit, ca parte a unui program dezvoltat pentru neutralizarea sateliților ruși.

❤ Întru liniștire a sufletului (și aducere aminte):

Dă-mi, Doamne, harul de-a accepta cu seninătate
Lucrurile pe care nu le pot schimba;
Curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba
Şi înțelepciunea de a le deosebi pe unele de celelalte;
Dă-mi harul de a trăi din plin fiecare zi în parte,
Şi de-a mă bucura de darurile-aduse de fiecare oră,
De-a accepta greutățile ca pe o cale către pace și împăcare,
De-a accepta, cum făcut Iisus,
Această lume așa cum este, imperfectă,
Şi nu așa cum aș fi dorit-o eu să fie.
Cu convingerea că vei îndrepta toate lucrurile pe făgașul bun,
Mă încredințez Ție,
Astfel încât să trăiesc cu rezonabilă fericire în această viată
Şi cu infinită fericire alături de Tine în cea care va să vină.
Amin.

 

(„Rugăciunea seninătății” de Reinhold Niebuhr, traducere de Petru Dimofte)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...