joi, 1 septembrie 2022

Gânduri despre erate

MOTTO: „Toamna este mai mult un anotimp al sufletului decât al naturii…” (Friedrich Nietzsche)


Septembrie a debutat aici, la Domnești, cu o ploaie rece de toamnă, care s-a pornit de azi-noapte și nu are de gând să se oprească prea curând. Dar mă gândesc că ploaia asta e „de bine”. Și nici nu am vreme (și cu cine) să cuget mult la asta, pentru că gândurile mele de acum sunt, într-adevăr, ocupate să discute despre erate. Atât în înțelesul propriu al cuvântului, cât și în cel figurat. În sensul propriu, fac mea culpa (și gândurile mele mă aplaudă, ironic), dar nu mi-am numărat bine gândurile, sau nu am fost atentă la înșiruirea lor. Gândul cu numărul 1.153 este cel de azi, nu acela din postarea de ieri. Dar chiar nu contează. Gândul de azi (adică sensul figurat al „corrigendei”) îl păstrez doar pentru mine. Deci...

ERÁTĂ s.f. Listă adăugată la sfârșitul unei cărți, conținând semnalarea și îndreptarea greșelilor de tipar (uneori și de fond) strecurate în cuprinsul lucrării. [Var. errata s.f., erratum s.n. / < fr., lat. errata, cf. lat. errare – a greși]. Sursa: DN (1986). Sau...  CORRIGÉNDA s.f. Listă de greșeli (de tipar) care trebuie corectate; v. erată. [< it., lat. corrigenda]. Sursa: DN (1986).

Cuvântul aleatoriu („surprize, surprize”):
LEHĂMETISÍ, lehămetisesc, vb. IV. Refl. (Reg.) A se lehămeti. – Lehamete + suf. -isi. Vezi LEHĂMETÍ, lehămetesc, vb. IV. Refl. (Reg.) A se sătura, a se plictisi, a se dezgusta, a se scârbi total (de ceva sau de cineva); a se lehămetisi, a se lehămetui. [Var.: lehămețí vb. IV] – Din lehamite. Sursa: DEX '09 (2009). Vezi și LEHÁMITE s. f. (Fam.) Oboseală, plictiseală, dezgust, silă (față de cineva sau de ceva). ◊ (În expr.) A-i fi (sau a i se face) cuiva lehamite (de ceva) = a-i fi (cuiva) silă, a se dezgusta, a se scârbi (de ceva). [Var.: lehámete s. f.] – Din bg. liha mi ti, „mi-e silă, m-am săturat”. Sursa: DEX '09 (2009).

 Cuvântul zilei:

ABISÁL, -Ă, abisali, -e, adj. 1. De abis. ♦ Care se află sau care trăiește la mari adâncimi în mări sau în oceane. Regiune abisală. Animal abisal. 2. Care se referă la subconștient, al subconștientului. – Din fr. abyssal. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1985, Robert Duane Ballard și echipa sa descoperă epava „Titanicului” la câțiva kilometri de locul în care s-a scufundat în 1912, la o adâncime de 3.821 metri. Descoperirea aduce câteva răspunsuri la unele dintre întrebările despre dezastru.

❤❤❤ Închei fuguța cu o poezie a lui Mircea Micu, intitulată „Toamna”:.

 

„Toamnă, spune un-te duci?
Ia, mă duc să scutur nuci!
Toamnă, unde te grăbești?
Ia, mă duc să caut vești!
Sus în vie, jos în luncă
Să dau soarelui poruncă
Să coacă gutuile
Să-ncălzească viile
Spune, dacă te grăbești
Toamnă, când te odihnești?”

                         


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...