luni, 19 septembrie 2022

Gânduri ca niște raze de soare

   

MOTTO: „Să fii tu însuți, într-o lume care în mod constant încearcă să te transforme în altceva, este cea mai mare realizare.” (Ralph Waldo Emerson)

 

Ca să nu râd cu gura până la urechi de „potrivirea” acestui titlu romanțios cu vremea de-afară și, mai ales, cu STAREA mea și a gândurilor mele, am făcut un exercițiu de imaginație și am căutat să mă conving că titlurile astea anticipative sunt, de fapt, trimise de către redactorul-șef al unui ziar sau al unei reviste, și că eu trebuie să scriu un mic articol pe acea temă. N-a mers, tot am râs în hohote. Păi, razele de soare, cu care ar trebui să semene gândurile mele de azi, s-au arătat cu zgârcenie pe cerul Domneștiului, iar acum s-au ascuns în nori. Cele cinci-șase grade Celsius din termometre s-au luat în brațe și tremură împreună. Iar mie, în aceste condiții „vitrege”, oare ce-mi mai rămâne de făcut decât să afișez o falsă veselie?! Păi, asta o să fac. Nu știu dacă mă va ajuta la ceva, dar e mai bine decât să mă vait. În timp ce scriu, se mai zăresc printre nori oarece raze timide ale Soarelui, dar e încă foarte frig (a nins la munte și, cum noi suntem destul de aproape, se cam simte), deci o să ies pe-afară, la diverse treburi, ceva mai târziu. Deci, cuvintele din dexonline.ro:

Cuvântul aleatoriu:
AMBOSÁ vb. I. tr. A fixa, a lega o navă de proră și de pupă astfel încât să nu-și mai poată schimba poziția. [< fr. embosser]. Sursa: DN (1986).

Cuvântul zilei:

FALOCRAȚIE s.f. [At: MDA ms / Pl: ~ii / E: fr. phallocratie] 1. Dominare a bărbaților și a simbolisticii masculine asupra femeilor. 2. Ideologie care justifică falocrația (1). Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În anul 1893, Noua Zeelandă acordă drept de vot femeilor.

💭 Referitor la dreptul de vot al femeilor din România, Elisabeth Bouleanu, într-un articol din 8 aprilie 2017, de pe https://adevarul.ro/stiri-locale/alexandria/, scrie următoarele:

Vreme de secole, femeile românce au fost considerate inferioare bărbaților, iar dreptul electoral le-a fost interzis. După o luptă acerbă dusă de feministele din România, dreptul la vot pentru femei a fost câștigat abia prin Constituția din 1938. (...) Legea electorală adoptată în anul 1926 nu clarifica dreptul femeilor de a alege și le interzicea dreptul de a fi alese în Parlament. Pentru prima dată în istoria României, femeile primeau drept de vot abia în 1938, drept stipulat în Constituție. Legea electorală dădea drept de vot numai știutorilor de carte, peste vârsta de 30 de ani și, cum cele mai multe femei nu beneficiau de educație, drept la vot aveau un număr foarte mic de doamne din înalta societate. Imediat după instaurarea dictaturii carliste, punerea în practică a dreptului la vot, câștigat de feministe, a devenit imposibil de pus în practică. Prima Constituție comunistă prevedea : „Toți cetățenii, fără deosebire de sex, naționalitate, rasă, religie, grad de cultură, profesiune, inclusiv militarii, magistrații şi funcționarii publici, au dreptul să aleagă şi să fie aleși în toate organele Statului. Dreptul de a alege îl au toţi cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, iar dreptul de a fi aleși, cei care au împlinit vârsta de 23 ani”. Același document stabilea faptul că femeia are drepturi egale cu bărbatul în toate domeniile.”


💣 Închei cu câteva „vorbe de duh” pe această temă...

💭 „Foarte multe femei își pun în minte să schimbe un bărbat și, după ce reușesc, nu le mai place de el.” (Marlene Dietrich)

💭 „Cel mai înspăimântător lucru pe care o femeie mi-l poate spune este: „Observi ceva schimbat la mine?” (Mike Vanatta)

💭 „Fosta mea iubită avea o memorie atât de bună, încât își putea aminti și lucruri care nu s-au întâmplat niciodată.” (Greg Tamblyn)

💭 „Mesaj pentru bărbații care cred că locul femeii e în bucătărie: amintiți-vă că tot ăla e locul unde se țin cuțitele!” (Anonim)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...