joi, 27 octombrie 2022

Taa daaa! Iată gândurile de azi!

Motto: „Originalitatea nu este decât o imitație chibzuită.” (Voltaire)


     M-am îndreptat spre blog cu hotărârea de a scrie ceva, nu contează ce. Gândurile care se treziseră erau așezate cuminți în bănci (hm, reminiscență din timpurile imemoriale când eram profesoară) și așteptau să începem. Am căutat în agendă titlul și când l-am citit, cu intonație, mi-am speriat o mare parte dintre gânduri. Care, evident, au fugit care încotro. Așa că nu prea mai am cu ce să încropesc un text. Mă rog, nu e prima și nici ultima dată când pățesc asta. Nu-i nimic, voi scrie cuvintele de azi din dexonline.

Cuvântul aleatoriu

LÓBODĂ, (rar) lobode, s.f. Nume dat mai multor specii de plante erbacee anuale, dintre care una, cu frunzele comestibile, este cultivată (Atriplex). Lăsa pruncilor o oală de fiertură cu lobodă. CAMILAR, N. I 214. Lobodele și buruienile crescuseră mari în tufe negre-verzi. EMINESCU, N. 37. Foaie verde lobodă... Gura lumi-i slobodă. TEODORESCU, P. P. 319. ◊ (Personificat) Rumenele lobode Vor de-acuma-n văduvie Să trăiască slobode. TOPÎRCEANU, B. 50. ◊ Expr. A se plimba ca vodă prin lobodă = a umbla fără grijă (și dându-și aere). Sursa: DLRLC (1955-1957).

Cuvântul zilei:

DISCÉRNE, discérn, vb. III. Tranz. A deosebi, a distinge lucrurile unele de altele; a judeca limpede, cu pătrundere și cu precizie. – Din fr. discerner, lat. discernere. Sursa: DEX '09. Cheia alegerii: În anul 1930 s-a născut Gladys West, matematiciană afro-americană. A avut o contribuție fundamentală la crearea GPS-ului. A dezvoltat numeroase instrumente de localizare pentru marină, iar în 1986 a publicat bazele actualului sistem GPS. Este prima femeie de culoare care a fost inclusă în Hall of Fame al Pionierilor Spațiului din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA.

P.S. Și, iată, de la exemplele găsite la al doilea cuvânt, mi-a venit ideea de a-mi reaminti poezia lui George Topîrceanu, „Rapsodii de toamnă”. Nu toată azi, ci doar primul episod (ah, iubesc serialele!):

A trecut întâi o boare
Pe deasupra viilor,
Şi-a furat de prin ponoare
Puful păpădiilor.

Cu acorduri lungi de liră
I-au răspuns fâneţele.
Toate florile şoptiră,
Întorcându-şi feţele.

Un salcâm privi spre munte
Mândru ca o flamură.
Solzii frunzelor mărunte
S-au zburlit pe-o ramură.

Mai târziu, o coţofană
Fără ocupaţie
A adus o veste-n goană
Şi-a făcut senzaţie:

Cică-n munte, la povarnă,
Plopii şi răsurile
Spun că vine-un vânt de iarnă
Răscolind pădurile.

Şi-auzind din depărtare
Vocea lui tiranică,
Toţi ciulinii pe cărare
Fug cuprinşi de panică...

Zvonul prin livezi coboară.
Colo jos, pe mlaştină.
S-a-ntâlnit un pui de cioară
C-un bâtlan de baştină

Şi din treacăt îi aruncă
Altă veste stranie,
C-au pornit-o peste luncă
Frunzele-n bejanie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...