sâmbătă, 22 octombrie 2022

Acasă, cu gândurile mele...


MOTTO: „Acasă este un loc care dă adăpost trupului și alină sufletul.” (Phillip Moffitt)


       Da, sunt acasă (poate, ca o licență „poetică”, ar fi trebuit să scriu Acasă) și, printre treburi prin grădină, mers la cumpărături și pregătit ceva de mâncare, am mai și gândit câte ceva. Mda, ce să spun, mare scofală! Când am căutat cuvintele din dexonline.ro eram mai plină de avânt, dar ele nu prea m-au inspirat (sau, mai argotic, nu m-au dat deloc pe spate), dar merg înainte, cu speranța că voi găsi niște glume bune și o să reușesc să ies din mijlocul unor gânduri cam posomorâte. Nu am găsit nici glume, deci renunț la căutare și trec aici cuvintele:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

Qatarian (referitor la Qatar) (-ri-an) adj. m., s.m., pl. qatarieni (-ri-eni); adj. f., s.f. qatariană, pl. qatariene. Sursa: DOOM 2 (2005).

CUVÂNTUL ZILEI:
ANDROFOBÍE s. f. Aversiune față de bărbați. – Din fr. androphobie. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1943, actrița franceză Catherine Deneuve. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără și „Repulsie”, povestea unei tinere franțuzoaice care are repulsia apropierii de bărbați, pe care și-i imaginează sălbatici și violenți.

💭  Mi-am amintit un pic, cu ajutorul lui Google, pe unde și ce e Qatar:

Qatar, cu denumirea oficială Statul Qatar, este o țară situată în Asia de Vest, care ocupă mica peninsulă Qatar de pe coasta de nord-est a Peninsulei Arabică.

Capitală: Doha

Prefix: +974

Monedă: Rial qatarian

Populație: 2,881 milioane (2020)

Produs intern brut: 146,4 miliarde USD (2020)

(Wikipedia)
💭 Și am aflat (deși puțin îmi pasă) că cea de-a 22-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, cea mai importantă competiție internațională de fotbal, va fi găzduită de Qatar în 2022. Marele eveniment fotbalistic va avea loc în perioada 21 noiembrie 2022 – 18 decembrie 2022.

P.S. Phillip Moffitt (79 ani) este profesor de meditație vipassana, fost director de publicație, autor și instructor la Spirit Rock Meditation Center din Woodacre, California. Wikipedia (Engleză).

💭 Nu știu ce e meditația vipassana. Caut rapid și aflu că:

„Semnificația cuvântului „Vipassana” este „a vedea lucrurile asa cum sunt”. Se spune ca meditația Vipassana a fost redescoperită de Buddha în urmă cu 2.500 de ani. Aceasta a devenit una dintre tehnicile pe care el le-a predat pentru eradicarea oricăror boli și suferințe. (...) Vipassana este una dintre practicile budismului Theravada, însă ea a devenit cunoscută oamenilor de rând din întreaga lume datorită Mișcării lui S. N. Goenka. Vipassana cuprinde mai multe tehnici, dintre care amintim: conștientizarea respirației, a senzațiilor corporale, a gândurilor și a acțiunilor. Conștientizarea respirației a fost apoi preluata de către cei din Vest și numită „Mindfulness”. Așa că data viitoare când vei auzi de mindfulness, vei știi că ea vine din Vipassana. Conform tradiției Theravada, Vipassana este o Cale în 8 Părți. Pentru a ajunge la Nirvana (eliberarea totală despre care vorbește Buddha), practicantul trebuie să parcurgă toate cele 8 Părți, timp în care el va înțelege cele 4 Adevăruri Nobile:
* Existența este suferință.

* Cauza suferinței este dorința.

* Încetarea suferinței are loc când dorințele încetează să mai apară.

* Există o cale de ieșire din suferință.

(Sursa: https://meditatie-yoga.ro/)

💤  Păi, o să mă mulțumesc să trag un pui de somn...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...