marți, 11 octombrie 2022

Fluierând printre gânduri...

 MOTTO: „Când ți-e dor de cineva, să nu închizi ochii. Are să-ți fie și mai dor.” (Tudor Mușatescu)

 

       Așteptând eu să se facă mai cald afară, adică să iasă „astrul zilei” dintre nori (și, de asemenea, să-mi vină cheful de muncă), am căutat cuvintele din dexonline.ro, care cuvinte nu mi s-au părut cine știe ce, dar le-am trecut totuși aici. Și abia apoi m-am uitat la titlul menit pentru azi. Asta, după ce pusesem și motto-ul, dureros de adevărat, pentru că într-adevăr mi-e tare dor de niște persoane. Apropo de titlu, m-am gândit că mi se potrivește un pic, mai ales în formularea „fluierând a pagubă”. Mai întâi, poza pusă de mine mai sus, cred că de pe FB, avea scris ca explicație „Barcelona”, dar cineva a comentat și a zis: „Ba nu, Montserrat!”. Și iată motivul de fluierat (a pagubă sau ca o admonestare): eu eram ferm convinsă că Montserrat e în Franța. O să scriu mai multe despre destinația asta în altă postare. Acum sunt ocupată să-mi fac mustrări (pe care nu le mai înșir aici, că sunt ușor argotice). Iată cuvintele de azi:

CUVÂNTUL ALEATORIU:

 💬 Pașuș s.n. [At: (a. 1770) FURNICĂ, I. C. 23 / V: (înv) ~șiuș, ~șoș, (reg) pasoș, pasuș (A: nct), paș, păsuș, păș~, poș~/ Pl: pașușuri/ E: mg passzus] 1. (Îrg) Pașaport. 2. (Reg; îe) A-i da (cuiva) pășușul - A alunga pe cineva de undeva Si: a-i da pașaportul. 3. (Trs; îf pășuș) Bilet. 4. (Reg) Bilet pentru vânzarea vitelor. 5. (Trs) Ordin scris. 6. (Reg; sst) Primar. Sursa: MDA2 (2010).
Dar, avem și:
 💬 Pásoș, pásoși, adj. (reg.; despre oameni) care merge cu pași mari; (despre mers) cu pași mari. Sursa: DAR (2002).

CUVÂNTUL ZILEI:

CODÁN, -Ă, codani, -e, s. f., adj. 1. S. f. (Pop.) Fată tânără (cu cozi). 2. Adj. (Pop., rar; despre animale) Care are coadă (lungă și stufoasă). – Coadă + suf. -an. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua Internațională a Fetelor (ONU).

  •   💭 Și, tot fluierând a pagubă („Ah, ce pierdere de vreme!”), dar și râzând cu gura până la urechi („Doamne, ce tâmpenii pot spune unii!”), am să citez dintr-un articol publicat de Elena Popescu, pe 9 octombrie 2022, în https://www.gandul.ro, despre previziunile „celebrei” Carmen Harra:

    Văd în luna noiembrie că se va întâmpla ceva puternic în România, pentru că românul este tare săturat. Văd o revenire la proteste, pentru că întotdeauna intervenția divinității își spune cuvântul și ceva o să se întâmple care ne ajută să ne eliberăm de aceste personaje care, de fapt, trebuiau să plece de multă vreme. Vin proteste uriașe în România! Românul întotdeauna s-a exprimat, dar oamenii pe toată planeta sunt într-o stare din asta de protest general. Pentru că asta e ce se întâmplă la ora actuală.”

    NOTA MEA: Chiar, „românul este tare săturat”!

  • Negăm această inflație care este vizibilă, negăm că suntem într-o stare de recesiune, de un dezastru material. Toate lucrurile astea nu le discută nimeni, nu le pune în perspectivă, ba dimpotrivă, se spune că nu avem nici recesiune, nici inflație, că toate sunt perfecte. Dar omul de rând, și omul de rând e majoritatea pe planeta asta, nu mai are modalități de supraviețuire.

    NOTA MEA: Eu aș „supraviețui” mult mai ușor dacă nu aș fi tentată, din când în când, să citesc toate prostioarele.

     💭 M-am gândit să las citatele astea în loc de glumele de la final, dar parcă aș mai zâmbi și fără să ironizez...


    La medic:

    - Doamnă, trebuie să-nţelegeţi că la 90 de ani aveți inima obosită, și nu mai puteți urca zece etaje pe scări.

    - Înţeleg, dom’ doctor, dar liftul e mereu stricat, și m-am săturat să mă caţăr pe burlan până pe acoperiș, și de-acolo să sar în balcon.

    &

    După o aventură de două luni, o tânără îl întreabă plină de emoție pe iubitul ei:

    - Iubi, când o să mă prezinți rudelor tale?

    - Draga mea, deocamdată e imposibil.

    - De ce?

    - Păi, copiii sunt la țară, la bunici, iar nevastă-mea e plecată într-o delegație!

    &

    - Alo, Pompierii! Arde casa vecinului meu!

    - Cum vă numiți?

    - Dorel X.

    - Dumneavoastră ați descoperit focul?

    - Nu, unul, Prometeu, dar ce legătură are?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...