sâmbătă, 1 octombrie 2022

Hopa-țopa printre gânduri

judicios

                                       (imagine © Andrea Homorodean)


MOTTO: „Octombrie: asta este una dintre lunile în care speculațiile la bursă sunt extrem de periculoase, celelalte luni în aceeași situație sunt iulie, ianuarie, septembrie, aprilie, noiembrie, mai, martie, iunie, decembrie, august și februarie.” (Mark Twain)


       Prima zi a lui octombrie. Am căutat un motto „asortat”, am găsit mai multe, ziceri celebre ale unor scriitori celebri, pline de romantism, nostalgie, dar și speranță. Ei bine, după cum domniile voastre ați ghicit deja, l-am ales pe cel care m-a făcut să zâmbesc. Am zâmbit, și acum caut cuvintele în dexonline.ro, de unde am luat și imaginea (care și ea m-a făcut să zâmbesc). Pentru că, pe lângă veverițe, urși panda, suricate, bufnițele chiar îmi plac. Cuvintele de azi mi-au adus aminte de câte ceva ce am învățat demult, în timpul facultății, și m-au făcut să-mi pun oarece întrebări despre cuvinte, pluralul lor, formele lor. În prima definiție se găsește cuvântul (scuze!) „baligă”, pe care eu îl știam ca „balegă” (a se bălega, bălegar). M-am documentat și da, se spune în ambele feluri. De aici m-am dus cu gândul la „chibrit”, pe care eu îl învățasem la școală ca având plural dublu (chibrituri/chibrite). Acum, se pare că a doua formă este doar în vorbirea populară. Mă rog, asta e, mergem înainte...

Cuvântul aleatoriu: TIZÍC, tizicuri, s.n. Turtă prismatică făcută din baligă amestecată cu paie, folosită de țărani drept combustibil sau ca material de construcție. – Din tc. tezek. Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvântul zilei: JUDICIÓS, -OÁSĂ, judicioși, -oase, adj. Care judecă cu pătrundere și cu discernământ; înțelept. ♦ (Despre acțiuni, idei etc.) Bine gândit, chibzuit, socotit. [Pr.: -ci-os] – Din fr. judicieux. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1932 Antonin Artaud publică Manifestul Teatrului Cruzimii (Manifeste du Théâtre de la Cruauté).

❤ Rugăciunea zilei:


Dă-mi, Doamne, harul de-a accepta cu seninătate

Lucrurile pe care nu le pot schimba;

Curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba

Şi înțelepciunea de a le deosebi pe unele de celelalte;

Dă-mi harul de a trăi din plin fiecare zi în parte,

Şi de-a mă bucura de darurile-aduse de fiecare oră,

De-a accepta greutățile ca pe o cale către pace şi împăcare,

De-a accepta, cum făcut Iisus,

Această lume aşa cum este, imperfectă,

Şi nu aşa cum aş fi dorit-o eu să fie.

Cu convingerea că vei îndrepta toate lucrurile pe făgașul bun,

Mă încredințez Ţie,

Astfel încât să trăiesc cu rezonabilă fericire în această viață

Şi cu infinită fericire alături de Tine în cea care va să vină.

Amin.


(„Rugăciunea seninătății” de Reinhold Niebuhr, traducere de Petru Dimofte)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...