miercuri, 12 octombrie 2022

De ce m-au părăsit unele gânduri?

MOTTO: „Omul este un centru de gândire, deci produce gânduri. Toate formele pe care omul le creează cu mâinile sale trebuie întâi să existe în gândurile sale; el nu poate da formă unui lucru fără ca acel lucru să existe întâi ca gând.” (Wallace D. Wattles)

 

    Întrebarea din titlu este pur retorică. O să mai cuget un timp la motivul pentru care am pus titlul, precum și la acela pentru care mă părăsesc unele gânduri. Înainte de a trece la cuvintele din dexonline.ro, o să mă amuz un pic cu un citat, atribuit lui Victor Hugo, zicere găsită pe câmpiile „feisbucului” și devenită foarte comică pentru mine din cauza unei mici greșeli. A fost reluată de mulți cu acea greșeală, dar o să redau și forma ei corectă. Iat-o: „Patruzeci este bătrânețea tinereții, cinzeci este tinerețea bătrâneții.” / „Patruzeci este vârsta bătrâneții pentru cei tineri, cincizeci este vârsta tinereții pentru cei bătrâni.”

 💣 Păi, „cinzeci”, este pluralul de la...

CINZEÁCĂ, cinzeci, s. f. Unitate de măsură de capacitate (pentru băuturi) egală cu aproximativ 0,16 litri. ♦ Sticluță care are această capacitate și în care se servește o băutură alcoolică; conținutul unei astfel de sticluțe. Din cincizeci. DEX '09 (2009).

CUVÂNTUL ALEATORIU:

BĂLVAN s.m. [At: DAMÉ, T. 98 / V: bâl~, bul~ / Pl: bălvani / E: srb balvan] 1. (Reg) Butuc mare de lemn. 2. Bârnă. 3. (Pop) Trunchi de arbore, curățat de ramuri pentru a fi tăiat în joagăr Sinonim: buștean. 4. (Reg) Bârnă la teascul de ulei. 5. (Pop; spc) Fiecare dintre bârnele care se pun orizontal pe fundamentul casei pentru a susține stâlpii caselor țărănești Sinonim: talpa casei. Sursa: MDA2 (2010).

CUVÂNTUL ZILEI:

EBÓȘĂ, eboșe, s. f. 1. Semifabricat obținut prin deformare plastică din lingouri. 2. Prima formă (imperfectă) a unei opere în arta plastică. ♦ Schiță, crochiu. – Din fr. ébauche. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1931, a fost inaugurat Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul), statuia lui Iisus Hristos care domină orașul Rio de Janeiro din Brazilia, emblemă a orașului. Chipul acestei statui a fost realizat de sculptorul gălățean Gheorghe Leonida.

 💣 Într-un serial polițist (și de spionaj) englezesc, văzut de curând, unul dintre personaje a zis: „Trebuia să ne luăm cu noi balaclavalele!” Prima oară, am înțeles „baclavalele” (mda, gândul meu e tot timpul la dulciuri), dar nu, era vorba de altceva. Caut imediat cu Google și îmi apare enervanta propoziție „Poate ați vrut să scrieți Balaklava”. Mă rog, nu căutam asta, dar am vrut să văd despre ce-i vorba:
Balaklava este un oraș, centru administrativ al raionului omonim din Republica Autonomă Crimeea din Ucraina. Are cca. 30.000 de locuitori. Este situat la câțiva kilometri sud de Sevastopol, pe țărmul unui golf penetrant al Mării Negre. În perioada sovietică, a fost o importantă bază a FMM a URSS, fiind „oraș-închis”. Este un important centru turistic, vizitat pentru peisajul de excepție, dar și pentru numeroasele monumente de arhitectură, inclusiv cetatea genoveză Cembalo (sec. XIII - XV) și Mănăstirea „Sf. Gheorghe” (sec. IX - XIX )”. (Wikipedia)

 💣 Pe urmă, am căutat „mască balaclava” și am găsit chestia asta de mai jos. Habar nu am care e legătura dintre ele, dar cred că am aflat destul pentru azi.

  

    P.S. Wallace Delois Wattles (1860-1911) a fost un scriitor american din Noua Gândire. Rămâne personal oarecum obscur, dar scrierile sale au fost citate pe larg și rămân tipărite în cadrul Mișcării și în ajutorul de sine. Mișcarea Gândirii Noi sau Gândirea Nouă este o mișcare constând într-o grupare de autori, filosofi, organizații străvechi, idei religioase concrete și persoane care împărtășesc credința în efectele gândirii pozitive, legea atracției, vindecare, forța vieții, vizualizare creativă și putere personală.  Wikipedia (Engleză)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...