duminică, 23 octombrie 2022

Despre gândurile dodoloațe...

 

MOTTO: „Ia în considerare cât de greu este să te schimbi pe tine și vei înțelege ce șanse mici ai ca să-i schimbi pe ceilalți.” (Jacob M. Braude)


        Încep prin a scrie cuvintele de astăzi din dexonline.ro, căci pe urmă sunt sigură că voi „deturna” avionul cu gânduri, neținând cont prea mult nici de titlul ales pentru postare cu foarte muuuult timp în urmă, nici de motto-ul înțelept (despre al cărui autor Google nu știe decât că este autor/ scriitor), poate că nici de ceea ce aveam în minte să scriu azi. Așa că...

Cuvântul aleatoriu:
GEAMPARÁLE s. f. pl. 1. Numele unui dans popular românesc cu mișcare vioaie; melodie după care se execută acest dans. ♦ Fig. (Rar) Tril, cântec (melodios) al unei păsări. 2. (Înv.) Castaniete. [Var.: geambarále s. f. pl.] Din tc. çalpara. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul  zilei:

COLÓS, coloși, s.m. 1. Statuie de o mărime extraordinară; p. ext. obiect de proporții foarte mari. 2. Om, animal de mărime și putere neobișnuite. [Pl. și: (n.) colosuri] – Din fr. colosse, lat. colossus. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1954, Ang Lee, regizor, scenarist și producător de film american de origine taiwaneză. Printre filmele sale se numără și „Hulk uriașul”.

       💭  Am mai scris despre cuvântul ăsta de mai jos, mie îmi place tare în sintagma România dodoloață (cum, din nefericire, nu mai este), dar îl reiau pentru că dicționarul m-a trimis de colo-colo și în timpul acestor „drumuri” am ajuns să cred că gândurile mele, chiar dacă nu se prezintă mereu sub forma unui „mic obiect sferic”, căci mai sunt unele și pătrate sau triunghiuri (ale Bermudelor, uneori), măcar nu sunt niște minciuni gogonate. Deci...

Dodolóț, -oáță adj. (var. din gogoloț, gogoneț). Hațeg (GrS. 1937, 177). Gogoneț. Sursa: Scriban (1939).
GOGONÉȚ, -EÁȚĂ, gogoneți, -e, adj. Gogonat.Prune gogonețe = varietate de prune mici și sferice. – Gogon (reg. „mic obiect sferic”) + suf. -eț. Sursa: DEX '09.
GOGONÁT, -Ă, gogonați, -te, adj. 1. (Despre obiecte, părți de obiecte etc.) Care are o formă (relativ) sferică, umflată; gogoneț. 2. Fig. (Mai ales despre minciuni, gafe) Mare, exagerat. – Gogon (reg. „mic obiect sferic”) + suf. -at. Sursa: DEX '09.         

       💭  Mi s-a mai destrămat astăzi o certitudine. Aceea cum că bufnițele sunt simbol al înțelepciunii. Dar ce mai stau eu să mă mir, căci au apărut de-un timp o mulțime de articole (cărți, directive ale U.E., emisiuni TV) care vor să ne convingă că tot ce știam și făceam noi până acum e total greșit și că trebuie să ne „aliniem” la ceea ce ne învață ele. Ei bine, nu vreau! Mă rog, hai să vedem ce-i cu bufnițele...

      „Bufnița a fost simbolul înțelepciunii timp de mii de ani, în Europa și ulterior în SUA. Bufnița înțeleaptă a apărut și în epopeea „Iliada”, dar și în serialul „Winnie the Pooh”. Chiar dacă e un vânător extraordinar, se pare că bufnița nu e mult mai inteligentă decât alte păsări, potrivit „Britannica”. Se crede că bufnițele au început să fie asociate cu înțelepciunea în Grecia Antică, Atena, zeița înțelepciunii, fiind reprezentată de multe ori cu o bufniță alături. Chiar dacă bufnița este simbolul înțelepciunii în Europa și SUA, reprezintă cu totul altceva în alte culturi. În India, de exemplu, „bufnițele sunt asociate cu absurditatea și banii câștigați necinstit”, scrie „Times of India”. (...) Bufnițele sunt recunoscute și datorită capacității lor de vânătoare, auzului dezvoltat și abilității de a se camufla. Chiar dacă utilizarea unei unelte de către ele e impresionantă și bufnițele sunt viețuitoare extraordinare, acest comportament nu înseamnă că bufnițele sunt înțelepte după standardele umane.” Sursa:https://www.digi-animalworld.tv/stiri.

     💭 Am căutat apoi niște glume cu bufnițe, dar pe tot Internetul mișună doar vreo patru (aceleași, reluate ad nauseam), dintre care două le-am scris deja și sunt chiar haioase, una este „cu prostii”, iar asta-i singura rămasă:


Trei bufnițe stăteau pe o creangă. Prima zice: Bu-hu! A doua: Bu-hu-hu! A treia: Bu-hu-hu-hu-hu-hu! Prima bufniță e șocată. A doua o împușcă pe a treia. De ce? Știa prea multe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...