duminică, 30 august 2020

Fobii insinuate printre gânduri

Rugăciune la momente de răscruce în viață – Chilia Buna Vestire  

  Citind ceva ieri, online, căci e mai rapid și mai ușor (adică, acel „ceva” fiind despre lucruri mai puțin cunoscute cu privire la scriitorii celebri) găsesc afirmația cum că „Ernest Hemingway suferea de peirafobie, adică teama patologică de a vorbi în public”. Îmi zic, în sinea mea, „Hai, mai lăsați-mă! Ia te uită, deci eu nu sunt doar timidă, ușor anxioasă, și fără prea multă încredere în mine, sunt de-a dreptul peirofobă”. Caut cuvântul. Niciun dicționar „serios” nu-l știa, toate mă trimiteau,  politicoase, dar și cu o ușoară condescendență, la „pirofobie” („teamă exagerată de foc”). Wikipedia, pe de altă parte, la LISTA CU FOBII (pe care n-am îndrăznit s-o parcurg în întregime, de teamă să nu mai descopăr și altele de care „sufăr”) dă cuvântul „glosofobie” pentru teama de a vorbi în public. Ce să mai cred? O să capăt, în curând, „internetofobie”, pentru că mișună pe-acolo tot felul de „chestii”, suntem bombardați cu o cantitate exacerbată de informații, trebuie mult timp și mulți nervi ca să selectezi ce-ți e necesar, iar bietul meu creier are momente când zice: „HO!” Dar, hai să-mi văd de cuvintele de azi:

Cuvântul aleatoriu: ADIPSÍE s. f. Lipsă parțială sau totală a senzației de sete. – Din fr. adipsie. (Sursa: DEX '09-2009).

Cuvântul lunii: (Tot) RECRUDESCENȚĂ.
Cuvântul zilei: BLÁGĂ, blăgi, s. f. (Reg.) Bogăție, avere. – Din sb. blago. (Sursa: DLRM - 1958). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1930, Warren Buffett, investitor, om de afaceri și filantrop american. Este recunoscut ca fiind al patrulea în lista celor mai bogați oameni din lume în anul 2020. 

 

 GLUME:

 

- Domnule senator, având în vedere starea sistemului cardiovascular și a plămânilor,  va trebui să renunţaţi la fumat, la băutură şi la femei...

-  Dar bine, domnule doctor, sunt încă un bărbat în putere!

-  Da, aveți dreptate! Veţi putea să vă bărbieriți în continuare!

 &

– Eu, se lăudă odată un pescar, am prins un peşte care avea 50 de centimetri.
– Să fii tu sănătos, eu am prins peşti care aveau mai mult de 50 de centimetri.
– Da, dar peştele meu îi avea între ochi...

&

 - Ştii, Marcela e pe trei sferturi măritată cu Vasile.

- Cum așa, „pe trei sferturi”?!

- Păi, ea e de acord, părinții ei și-ai lui, de asemenea...

 

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...