sâmbătă, 4 aprilie 2020

Tabieturi sâcâitoare printre gânduri


 oameni zambind Archives | Durbaca Ionut Lucian  

MOTTO: „Bandit - Om de afaceri sincer.” (Ambrose Bierce)   


Ei bine, azi e una dintre zilele când imaginea de la postare n-are nicio legătură cu conținutul și nici cuvintele din motto. M-am gândit să ies din rutină. Am observat, mai ales acum, când TREBUIE să stau în casă, că sunt o sclavă a tabieturilor. Și e cam târziu să mă vindec. De ce spun asta? Păi, dis-de-dimineață, programul meu (și al altor câteva miliarde de oameni) este cel obișnuit: spălat, îmbrăcat, pregătit micul dejun, apoi pornit la a rezolva „problemele” zilei. Și, bineînțeles, în acest program intră și făcutul patului. Ce m-am gândit astăzi, hai să nu-l mai fac (patul, pe el, -l), că doar nimeni nu mă vede... M-am apucat de scris (alt „scris” decât bătutul câmpilor aici, pe blog) și, după vreo douăzeci de minute, m-am ridicat brusc din fața calculatorului și m-am apucat, hotărâtă, să-mi așez patul. Nu, ceva nu-i în ordine cu mine. O să mai cuget la asta. Deci, până să încep cu obișnuitele cuvinte din dexonline.ro (și ăsta-i tot un tabiet, nu?), hai să vedem ce-i cu tabieturile și rutina de zi cu zi:


TABIÉT, tabieturi, s. n.,1 Plăcere (măruntă) pe care cineva și-o satisface regulat, cu meticulozitate Si: obicei, obișnuință. 2 (Pex) Manie. 3 (Îla) Cu ~uri Cu deprinderi precise și fixe. 4 (Pex; îal) Cu atitudini și apucături boierești. 5 (Îlav) Cu ~ Cu multă grijă pentru comoditatea proprie Si: comod, confortabil. 6 (Îal) După un anumit ritual. 7 (Îal) Cu o anumită pedanterie. 8 (Înv; îe) A-și face ~ul A-și satisface un gust care a devenit obicei zilnic. 9 (Înv; îe) A-i strica (cuiva) ~ul A strica cuiva cheful. 10 (Îae) A deranja pe cineva de la satisfacerea unui tabiet (1). 11 Viață confortabilă Si: comoditate, confort. 12 (Îrg) Dorință (2). 13 (Îrg; îe) A-i fi cuiva la ~bet A fi la porunca, la dispoziția cuiva. Sursa: MDA2 (2010)

RUTINĂ sf [At: I. IONESCU, V. 8 / Pl: ? / E: fr routine] 1 Abilitate rezultată dintr-o practică îndelungată. 2 (Dep) Respectare servilă a unei norme de lucru Si: manierism. Sursa: MDA2 (2010)


CUVÂNTUL ALEATORIU:


APOTÉCĂ, apoteci, s. f. (Reg.) Farmacie (2). – Din germ. Apotheke. Sursa: DEX '09 (2009)


CUVÂNTUL LUNII: CARANTINĂ.


CUVÂNTUL ZILEI:
ROJDÁNIC, rojdanice, s. n. (Înv.) Carte de literatură populară care cuprinde preziceri asupra destinului oamenilor potrivit zodiei în care s-au născut; zodiac. – Din sl. roždenikŭ „nou-născut”. Sursa: DEX '09 (2009)
Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1965, Robert John Downey Jr. actor american, dublu nominalizat la premiul „Oscar”. Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără și „Zodiac”.

 GLUMELE ZILEI:

     


Bancuri și sefi! - - Dylymanky: Doar chestii amuzante. Doza de ...   


Bancuri - Pagina 351

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...