vineri, 3 aprilie 2020

Gânduri aleatorii

  

  
MOTTO: „Cei doi mari inamici ai fericirii sunt durerea și plictiseala.” (Arthur Schopenhauer)


   După o săptămână de stat acasă, azi am ieșit (între orele indicate de autorități) să-mi iau medicamente și ceva de mâncare. Mi s-a părut, mergând iute-iute prin satul aproape pustiu, că sunt într-un film de-al lui Fellini, întâlneam oameni cu mască (sau fără, ca mine) și aveam sentimentul (pe care n-am de unde să-l știu) că e război și că eu acționez în spatele frontului, asumându-mi oarece riscuri. Cred că imaginația mea, de-atâta stat acasă, e hiperactivă și ușor desincronizată. O las în pace și mă ocup de cuvintele de azi:


CUVÂNTUL ALEATORIU:
Ambutisát, -ă adj. Care a fost supus acțiunii de ambutisare ◊ „Realizate din module ce permit obținerea a patru variante de sere-solar cu suprafețe cuprinse între 36 și 80 mp, acestea sunt construite din elemente metalice ușoare – tablă ambutisată – și sticlă [...]” R.l. 20 V 82 p. 5. ◊ „Terminațiile din alamă (realizate prin turnare) sunt înlocuite cu altele, mai ieftine, din zamac (un aliaj din zinc, aluminiu, magneziu, cupru) realizate prin injecție. Tabla ambutisată [...] a fost înlocuită cu masele plastice [...]” R.l. 23 V 95 p. 5 (din „ambutisa”). Sursa: DCR2 (1997) , furnizată de Editura „Logos”.

(Ambutisa vt [At: LTR / Pl: ~séz / E: cf fr emboutir] A prelucra prin deformare plastică, la cald sau la rece, un semifabricat din tablă pentru a obține capace, cutii, farfurii etc. Sursa: MDA2-2010).

CUVÂNTUL LUNII: CARANTINĂ.

CUVÂNTUL ZILEI:
ETOLOGÍE s. f. 1. Disciplină care are ca obiect studiul moravurilor, al obiceiurilor popoarelor. 2. Ramură a biologiei moderne care studiază comportamentul, modul de viață al animalelor și plantelor din punctul de vedere al dinamicii lor, urmărind interacțiunile dintre indivizi în cadrul aceleiași specii sau populații. – Din fr. éthologie. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: S-a născut, în 1934, Jane Goodall, antropologă, etologă și primatologă britanică. Considerată a fi cel mai mare expert în cimpanzei din lume, Jane Goodall a studiat timp de peste 45 de ani comportamentul familiilor de cimpanzei din Parcul Național Gombe, din Tanzania.

BANCURILE ZILEI:
Un indian navajo stătea lângă un agent de vânzări pe o bancă în parc. Între ei se afla o pungă mare de hârtie. Indianul fixa de ceva timp punga de hârtie.
- Vrei să știi ce e în pungă? întreabă agentul de vânzări.
Indianul dădu afirmativ din cap.
- E o sticlă de vin, am luat-o pentru nevastă-mea.
Indianul tăcu o vreme, apoi zise, dând afirmativ din cap de mai multe ori:
- Bun schimb ai făcut.
&
Un bărbat se întoarce acasă roşu la faţă şi transpirat.
- Ai băut! îi reproșează soţia.
- Nicio picătură!
- Dar abia te ţii pe picioare! Spune sincer, cât ai băut?
- Nu am băut.
- Atunci zi după mine: un vultur stă pe pisc cu-n pix în plisc.
- Am băut!
&
La un medic psihiatru:
- Doctore, eu cred că sunt mașină, vrum, vrum, vruuum!
- Mai faceți o dată, vă rog!
- Vrum, vrum, vruuum!
- Cred că aveți carburatorul înfundat!
&
Discuție la o tarabă, în piață:
- Nu vă supărați, roșiile astea sunt românești?
-Da` ce faceți, domnu`, vreți să vorbiți cu ele sau să le mâncați?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...