luni, 20 aprilie 2020

Gânduri ce se căznesc să rațiocineze

Tineri casatoriti - Poze haioase Animale - Hopa.ro! 

MOTTO: „Cea mai mare glorie nu o dobândești atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut.” (Confucius)


   Ha, ha, ha, m-a amuzat titlul de azi. Adică, am vrut eu cu tot dinadinsul să mă amuze, deși aș crede că, mai degrabă, îl schimb cu „Gânduri care fac bu-hu-hu”. Ba nu, îl las așa. Titlul ca titlul, dar conținutul postării de azi o să fie cam „subțirel”, căci imaginația nu mi-e acasă. Iată, în cele ce urmează, un talmeș-balmeș format din cuvinte, plus o poezie, plus un banc.

CUVÂNTUL ALEATORIU:
PAMPÉRO s. n. invazie de aer rece, violent, dinspre Patagonia spre zona tropicală a Americii de Sud, în timpul depresiunilor ciclonice. (< sp. pampero). Sursa: MDN '00 (2000).

CUVÂNTUL LUNII: (Tot) SEPARATISM.

CUVÂNTUL ZILEI (țineți-vă bine!):

RAȚIOCINÁ vb. I. tr. (Liv.) A raționa cu mult echilibru, cu multă subtilitate. [Pronunție: ra-ți-o-ci-na. / < it. raziocinare, cf. lat. ratiocinari]. Sursa: DN (1986).

Cheia alegerii: În anul 1841 vede lumina tiparului povestirea „Crimele din Rue Morgue” de Edgar Allan Poe, considerată prima povestire polițistă din lume. Poe s-a referit la ea ca la o „poveste de raționament”.

 

POEZIA ZILEI:


Ştiinţa se transformă-n neputinţă

Şi, după mii de ani de cercetare,

Cuvântul „soartă”-l schimbi cu „programare”

Şi asta e, oricum, o biruință.

Un plus de-nvăţ, un minus de ființă.”


Marin Sorescu („Evoluție”)


BANCUL ZILEI:

 

Într-o seară, un tip pasionat de ornitologie stătea în grădină, când a auzit o bufniță: „Bu-hu-hu!”. A imitat-o, ca răspuns. Spre uimirea lui, bufnița a dat replica. Noaptea următoare, faza s-a repetat. Toată vara, ornitologul amator și „prietenul” său cu pene au „discutat”. Omul a ținut chiar un „jurnal de conversații”. Tocmai când credea că a ajuns să înțeleagă limbajul bufnițelor, o aude pe nevasta lui discutând cu nevasta vecinului:

- Fată, soțul meu nu mai e în toate mințile. Toată vara a vorbit cu o bufniță.

- Ciudat! Și-al meu la fel!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...