sâmbătă, 13 august 2022

Trei gânduri la sfârșit de săptămână...

MOTTO: „Hegel a avut dreptate când a spus că învățăm din istorie că omul nu poate învăța niciodată nimic din istorie.” (George Bernard Shaw)


💣 Primul gând: Carnac și Karnak, misterioase, interesante, ciudate și... omofone.

Pietrele Carnac sunt o colecție excepțional de densă de situri megalitice din jurul satului francez Carnac, din Bretania, alcătuită din mai mult de 3.000 de pietre preistorice în picioare și ridicate de poporul pre-celtic din Bretania. Ele sunt cea mai mare astfel de colecție din lume, totuși scopul lor nu a fost niciodată descoperit. Pietrele Carnac sunt formate atât din pietre unice (menhiri), cât și din clustere multistone (dolmene). Grupul principal de alinieri de piatră implică 12 rânduri convergente de pietre în picioare care se întind pe mai mult de un kilometru, cu rămășițele unui cerc de piatră la ambele capete. Cele mai mari pietre, în jur de 4 metri înălțime, se află la capătul vestic și devin mai mici pe lungimea aliniamentului, ajungând la aproximativ 0,6 metri înălțime. Se crede că pietrele au fost ridicate în perioada neolitică care a durat din 4500 î.Hr. până în 2000 î.Hr., dar în realitate arheologii au avut mari dificultăți în stabilirea unor date exacte, deoarece sub ele s-a găsit puțin material care ar putea fi folosit pentru datarea cu radiocarbon. (...)
Mitul local afirmă că o legiune romană se afla în marș când vrăjitorul Merlin i-a transformat pe romani în stane de piatră. De atunci, o mare varietate de teorii au fost prezentate pentru a explica scopul acestor pietre misterioase. Un cercetător care a studiat pietrele a pretins că ar fi putut fi un detector de cutremur elaborat. O altă interpretare este că pietrele au fost ridicate de oamenii antici pentru a-și onora strămoșii, încă alții cred că erau de natură astronomică. Dacă pietrele ar fi de fapt legate de astronomie, este posibil ca acestea să acționeze ca niște calendare și observatoare, astfel încât fermierii antici să știe anotimpurile și când să-și planteze și să recolteze culturile, iar preoții să poată preveste fenomene precum eclipsele de soare și luna. Alexander Thom, care a studiat numeroși megaliti din Marea Britanie și Franța, crede că la Carnac a fost un uriaș observator lunar. (...)
Cercetările se desfășoară acum pentru a încerca să afle dacă aceste marcaje de piatră au servit drept site-uri pentru astronomie sau dacă au fost aliniate cu Soarele sau Luna într-un mod special. Dar, deocamdată, adevăratul lor scop rămâne evaziv.”

Sursa: https://ro.ciwanekurd.net/9902-the-mystery-of-the-carnac-stones.html


Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stâlpi, grupuri statuare și alte construcții, situate în zona Thebei, fosta capitală a Egiptului antic.Templul lui Amon-Ra din Karnak este cea mai importantă clădire a complexului monumental și cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Numele antic al cetății era Ipetisut ("cel mai ales dintre locuri"), aceasta reflectând superioritatea templului asupra altor clădiri de cult egiptene. Într-adevăr, dimensiunile templului sunt impresionante: Catedrala Saint Paul din Londra sau celebrul Notre Dame din Paris ar fi pierdute între pereții lui. Zeii sunt: zeul Thoth, zeul Horus, zeul Seth. Împreună cu toate vestigiile arheologice din Theba, complexul monumental de la Karnak a fost inclus, în 1979, pe lista Patrimoniului mondial UNESCO. Complexul de temple este situat pe Valea Nilului, pe cursul său mijlociu. În apropiere se afla vechiul oraș Theba, precum și celebrele monumente de pe Valea Regilor și Valea Reginelor.” Sursa: Wikipedia


💣 Al doilea gând: cuvintele de astăzi din dexonline.ro sunt „așa și așa”:

MENHÍR, menhire, s.n. Monument megalitic (funerar sau de cult, întâlnit mai ales în provincia Bretagne și în sudul Angliei) de la sfârșitul epocii neolitice, construit dintr-un bloc înalt de piatră necioplită, așezat vertical, izolat sau în grup. – Din fr. menhir. Sursa: DEX '09 (2009). 
CARST s.n. Eroziune a calcarelor și a ghipsurilor de către apă, însoțită de formarea de pâlnii, peșteri sau râuri subterane. [< fr. karst, cf. Karst – regiune pe coasta orientală a Adriaticii]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: Peștera La Verna din Pirineii Atlantici este cea mai mare sală subterană amenajată pentru a fi vizitată, din Franța și din lume. Are o suprafață de 4,3 hectare și un volum de 3,6 milioane de metri cubi. S-a efectuat acolo chiar și un zbor cu balonul cu aer cald. A fost descoperită pe 13 august 1953.
💣 Al treilea gând: azi nu prea am râs...

Un reprezentant comercial sună la un număr, la întâmplare:
Răspunde un copil de patru-cinci ani:
- Alo!?
- Alo! Puștiule, aș putea să vorbesc cu mama ta?
- Mama nu e acasă, e la cumpărături!
- Atunci, cu tatăl tău...
- Tata e la serviciu.
- Mai este altcineva acasă?
- Da, sora mea.
- Poți să mi-o dai la telefon?
- Imediat!
După vreo trei minute revine copilul la telefon:
- Alo?
- Iarăși tu, am crezut că mi-o dai pe sora ta!
- Am încercat, dar nu reușesc s-o ridic din pătuț!    

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

       MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...