marți, 16 august 2022

Pierdut (niște) gânduri...

MOTTO: „Cel care îşi domină nervii, domină cel mai rău dușman.” (Confucius)

 

Mdaaa. Nu știu dacă am reușit pe deplin să-mi domin „cel mai rău dușman”, fapt este că, acum o oră, găsisem un subiect care mă pasiona, am mai cercetat în stânga și-n dreapta, mi-am dat și eu cu părerea dar, încercând să pun o poză „adecvată”, am șters tot ce scrisesem până atunci. Și habar n-am cum se recuperează ceva ce ai pierdut pe blog. A urmat un intermezzo de replici sau, mai degrabă, un monolog cu epitete nu prea măgulitoare, pe care mi le-am adresat, m-am liniștit cât de cât, iar acum o să scriu cuvintele din dexonline și niște bancuri (câte două din fiecare, parafrazând sprințar versurile din „Ciuleandra”: „Două fire, două paie/ Luați Ciuleandra la bătaie”):

Cuvântul zilei:
REDEVÉNȚĂ, redevențe, s. f. Orice sumă ce trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea sau dreptul de folosință a unor active corporale sau necorporale. – Din fr. redevance. Sursa: DEX '09 (2009. Cheia alegerii: În Anglia, un număr relativ mare de telespectatori se uită încă la televizoare alb-negru (peste 7000, în 2019). Acest lucru se datorează în parte faptului că taxa TV este de trei ori mai mică pentru acest tip de televizoare. Pe 16 august 1944, inginerul scoțian John Logie Baird făcea prima demonstrație a unui ecran color complet electronic.

Cuvântul aleatoriu:

PEDALA, pedalez, verb

1. A acționa pedalele unei biciclete, ale unei bărci sau ale oricărui mecanism prevăzut cu pedale, pentru a pune în mișcare mobilul sau mecanismul. 1.1. prin extensiune A merge cu bicicleta.
2. prin specializare A acționa cu piciorul pedala unui pian, pentru a mări, a reduce sau a prelungi intensitatea unui sunet.
3. figurat A insista asupra unui lucru, a sublinia ceva.

sinonime: insista, stărui, sublinia
etimologie: limba franceză (pédaler)

PEDALĂ, pedale, substantiv feminin

1. (Adesea cu determinări care indică domeniul de aplicare) Pârghie acționată cu piciorul și folosită pentru antrenarea unui mecanism sau efectuarea unei comenzi, care: 1.1. (La bicicletă, la mașina de cusut, la tocilă etc.) Produce o mișcare de rotație. 1.2. (La autovehicule) Produce anumite efecte mecanice (debreiere, accelerare, frânare etc.). 1.3. (La războiul de țesut) Mișcă ițele. 1.4. (La pian) Modifică amploarea sunetelor. 1.5. (La orgă) Introduce aerul în tuburile de rezonanță. 1.6. (La harfă) Efectuează reacordarea instantanee. A pune pedala = a insista asupra unui lucru. Sinonime: insista

2. Presă tipografică mică, acționată cu piciorul.
3. Sunet prelungit de bas, care este însoțit pe treptele superioare de acorduri variate. 3.1. Compoziție în care, deasupra basului, ca ton lung, se mișcă o serie de acorduri care nu stau în mod necesar în raport cu el.

etimologie: limba franceză (pédale)


- Iubi, o să întârzii un pic, sunt la mama, în două ore ajung și eu acasă.

- Dacă nu ajungi în zece minute acasă, schimb yala de la ușă.

- Ești nebună, relaxează-te, ce-i cu tine? Ești iar în perioada aia a lunii?

- Nu, nu sunt în perioada aia, dragă, sunt acasă cu maică-ta...

- Dați-mi o votcă, vă rog!

- Domnule, aici e McDonald's... 

- În regulă, atunci dați-mi o McVotka!

 

P.S. Nu, nu ofer nicio recompensă pentru gândurile mele pierdute, căci sunt sigură că o să le găsesc tot eu și le voi relua într-o postare, peste câteva zile, când o să-mi treacă ciuda pe mine însămi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...