luni, 8 august 2022

Azi, niște gânduri pansive (și pleonastice)

 Arătând la fel de mirată ca emoji-ul de alături, m-am dus azi țintă la dexonline.ro să mă ajute să-mi explic un cuvânt care văd că „zburdă” adesea voios pe întinsele câmpii ale Internetului: gustoșenie. Și el, calm, mi-a zis că nu există, cel puțin nu „oficial”. Revin la asta mâine, pentru că acum o să scriu, ca un elev cuminte, despre cuvintele de azi:

Cuvântul zilei: VIVIFIÁNT, -Ă, vivifianți, -te, adj. (Livr.) Însuflețitor, dătător de putere. [Pr.: -fi-ant] – Din fr. vivifiant. Sursa: DEX '98 (1998). Cheia alegerii: În anul 1921, s-a născut Edith Murway-Traina, cea mai în vârstă atletă înscrisă în Cartea Recordurilor, campioană la haltere. Ea a doborât un record în 2019, ridicând 70 kg în timpul unei competiții de powerlifting (adică haltere), la vârsta de 98 de ani! Cariera sa a început târziu, la 91 de ani.

💣 Însuflețită (și destul de ambiționată) de acest cuvânt, precum și de exemplul doamnei Edith, am făcut o pauză și am muncit oleacă pe afară, deși nu aveam chef deloc, apoi m-am reîntors la scris...

Cuvântul aleatoriu: PANSÍV, -Ă, pansivi, -e, adj. (Rar) Meditativ, gânditor. – Din fr. pensif. Sursa: DEX '09 (2009).

💣 Ei, acest de-al doilea cuvânt mi-a inspirat titlul, dar nu la întâmplare, căci chiar m-am gândit astăzi la multe (pe care nu le înșir aici, poate altădată). Iar folosirea pleonasmului e voită. Așa, pentru amuzament...
(PLEONÁSM, pleonasme, s. n. Eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții, care repetă în mod inutil aceeași idee. [Pr.: ple-o-nasm] – Din fr. pleonasme. Sursa: DEX '09).

💣 Pe https://www.fanatik.ro/ am găsit un articol scris de George Stanciu, în 4 august 2022. Povestea incredibilă a celei mai longevive persoane din istorie. Jeanne Calment a trăit 122 de ani și 164 de zile. Scriere din care citez:

Jeanne Calment a fost o femeie excepțională prin simplul fapt că a trăit. Poate nu în vreun mod aventuros, dar într-un fel care a ajutat-o să ajungă la 122 de ani. (...) A fost căsătorită cu Fernand Calment, care i-a fost văr prin prisma bunicilor. Bunicii paterni ai amândurora au fost frați, iar bunicile paterne ale celor doi au fost surori. De-a lungul vieții îndelungate pe care a dus-o, Jeanne nu a lucrat niciodată, însă s-a preocupat de multe alte activități relaxate. I-a plăcut să joace tenis, să se dea pe role și să urmărească mistreți în pădure. (...) Calment a rămas văduvă încă din 1942. Ghinionul a făcut ca, invitați la reședința unor prieteni, să fi fost serviți cu cireșe care fuseseră contaminate cu chimicale toxice. În vreme ce Jeanne abia s-a atins de una, două, Fernand a mâncat pe nerăsuflate, iar asta i-a adus sfârșitul în scurt timp. Aceasta avea 65 de ani, mai având aproape încă pe atât de trăit. În 1963, aceasta rămânea fără nicio rudă în viață. Freddy, nepotul său (n.r.: fiul lui Yvonne, fiica ei, decedată și ea de tânără) murea într-un accident de mașină. Joseph, ginerele lui Jeanne, deceda după o îndelungă luptă cu o boală necruțătoare. (...) Pe măsură ce a îmbătrânit, franțuzoaica s-a văzut nevoită să lase deoparte și unele activități ce o bucurau în tinerețe. Astfel, la 100 de ani s-a dat jos pentru ultima dată de pe o bicicletă. Asta n-a împiedicat-o să ia la pas orașul Arles, în care a trăit toată viața, în ziua în care împlinea un veac de viață. A făcut-o pentru a le mulțumi personal tuturor celor care i-au urat de bine în acea zi. (...) La 110 ani, a acceptat să se mute într-un azil, cu toate că trăise singură până atunci. Fragilitatea dată de vârstă nu o mai ajuta să-și ducă la bun sfârșit toate treburile zilnice. În jurul vârstei de 115 ani, și memoria a început să o lase, însă glumea pe seama asta. „Când ajungi la 117 ani, vezi dacă-ți mai amintești totul”.

💣 Nota mea: Jeanne Louise Calment s-a născut la data de 21 februarie, anul 1875, în Arles, şi a decedat la 4 august anul 1997. Una dintre zicerile sale este: „Tinerețea este o stare a sufletului, nu a trupului, de aceea sunt încă o fată. Pur și simplu nu am arătat atât de bine ca acum în ultimii 70 de ani. Zâmbesc mereu! Acesta este motivul longevității mele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...