vineri, 26 august 2022

De făcut listă de gânduri

     

MOTTO: „Viața e o muncă grea.” (Agatha Christie)

 

     Astăzi este una dintre multele zile în care am tendința să nu mă cred (pe mine însămi) atunci când insist să văd doar partea plină a paharului sau, conform celebrului cântec francez, „la vie en rose”. Mi-am dat seama de asta privind o poză cu floricele roz, puse într-o ceșcuță roz, ce „trona” pe o față de masă roz cu buline albe. Primul meu gând a fost la expresia de mai jos, dar nu în sensul că aș avea vreun necaz, ci că mă simt cam încurcată în gânduri...

     💭 A o îmbulina (expr.) a se încurca, a o încurca; a avea de înfruntat un necaz. Sursa: Argou (2007). 

     Explicația: nu am dormit foarte bine azi-noapte și acum am o durere surdă în interiorul căpățânii și o STARE pe care nu vreau s-o mai descriu. Și mai există o explicație, dar o țin doar pentru mine. O să mă ocup de cuvintele din dexonline.ro și îmi promit solemn că, de-acum încolo, chiar dacă țin cu tot dinadinsul ca titlurile postărilor să conțină pluralul de la „gând”, o să folosesc zilnic doar una dintre ideile ce-mi trec prin minte. E mai simplu pentru neuronii mei obosiți.

Cuvântul zilei (de anul trecut, pe vremea asta, căci atunci nu l-am scris):

BATOIDÉE subst. Ordin de pești cartilaginoși (Chondrichthyes) în care sînt cuprinși rechinii bentonici, în general moluscivori (Batoidea). Apar în Jurasic, iar în România au fost întîlniți în calcarul numulitic de la Albești-Muscel. Sursa: DE (1993-2009). Cheia alegerii: Cea mai mare batoidee capturată vreodată măsura peste 6 metri și cântărea aproximativ 2 tone. A fost prinsă pe 26 august 1933 în New Jersey.

Cuvântul aleatoriu:

POBEDÍT s.m. Carbură de wolfram și cobalt, cu duritate mare. – Din rus. pobedit. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

GUDURÁ, gúdur, vb. I. Refl. 1. (Despre câini; la pers. a III-a) A-și manifesta bucuria sau atașamentul față de om prin diferite mișcări (dând târcoale și din coadă). 2. Fig. (Depr.; despre oameni) A se ploconi, a se umili fără demnitate în fața cuiva, a linguși pe cineva (pentru a-i obține favorurile). – Cf. alb. gudutis. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua internațională a câinelui.


💣 Un dulău comunitar patrula într-o zi prin cartierul său bine marcat. La un moment dat, zărește pe o poartă un anunț: „NU INTRAȚI - CÂINE RĂU!

Curios din fire, dulăul îşi ia inima în dinţi, intră în curte şi vede un pui de şoricar.

- Tu eşti, măi, „câinele rău”?

- Da, răspunde șoricarul.

- De ce ?

- Pentru că nu pap tot!

💣 Pe terasa unei cafenele, se petrecea de câtva timp o scenă ciudată: un om şi un câine stăteau față în față, având între ei o tablă de şah. Mirat, un tip întreabă:

- Cum, câinele dumneavoastră ştie cu adevărat să joace şah ?

- Ştie pe dracu’! E a patra partidă pe care o pierde azi!

💣 Ion venea de la pădure cu calu’, căruţa încărcată cu lemne, şi cu câinele. La un moment dat, ajunge la o coastă de deal, calul nu mai poate să tragă căruța, iar Ion începe să-l lovească. Enervat, calul spune:

- Ho, măi Ioane, ce dai în mine ca-ntr-un animal?!

Ion se sperie şi o ia la fugă prin pădure. Câinele, după el. Obosit, Ion se așază pe o buturugă ca să-și revină din sperietură. Peste câteva clipe, câinele îi zice:

- Mamă, ce m-am speriat când a vorbit calu’!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...