joi, 4 august 2022

Gânduri rămase (iar) cu gura căscată

MOTTO: „Roșiile şi busuiocul fac o mâncare să fie italiană. Vinul şi tarhonul o fac franțuzească. Smântâna o face rusească. Lămâia şi scorțișoară o fac grecească, sosul de soia o face chinezească. Usturoiul o face bună.” (Alie May Brock)

 

        Mă jur, domniile voastre, astăzi chiar nu voiam să mă lansez în „discuții savante” (și înghițiri în sec) referitoare la mâncărurile sau fructele mele preferate. Sunt conștientă că puțin vă pasă domniilor voastre de ceea ce mănânc eu, cu poftă sau nu. Dar am dat brusc de o reclamă pe infinitul Internet, titlu în care eu am citit întâi Confisserie. Nu, era de fapt Cartofisserie. Hopa, mi-am zis eu, ce mai e și asta?! Și apoi m-am certat oleacă pentru că-s așa de „pădureață” și rurală, desprinsă total de modernismele astea cu iz englezesc sau franțuzesc (în cazul nostru, belgian) și de neinteresată (ba chiar agasată) de noile branduri care năvălesc peste țărișoara noastră. Ei bine, am căutat rapid o lămurire și Google m-a trimis, foarte amabil, să caut „chestii” despre francize și afaceri cu cartofi prăjiți în vreo cinșpe direcții. Am ales-o întâi pe asta:

https://www.businessmagazin.ro/ Cum să faci 300.000 de euro din cartofi prăjiți. (Autori: Florin Casota, Mădălina Panaete)

 💬 Brandul românesc „Naked Potato”, (nota mea: am râs vreo câteva minute după ce am citit aceste patru cuvinte) lansat pe piaţă anul trecut, se ocupă de comercializarea cartofilor prăjiţi şi copţi cu sosuri specifice belgiene, potrivit Catalogul Francizelor din România publicat de Ziarul Financiar. Acesta a ajuns la trei unităţi în Bucureşti şi Constanţa, toate fiind deţinute de compania Eduard & Dale. Anul acesta, brandul s-a lansat în regim de franciză şi vizează extinderea în oraşe precum Sibiu, Timişoara şi Braşov. Anul trecut, reţeaua a realizat vânzări de 200.000 de euro, iar anul acesta ţinteşte venituri de 300.000 de euro.

    Și acum, iată 💣 (bomba), pe https: //degustam.ro/„Cartofisserie” este un restaurant cu cartofi prăjiţi care devine tot mai popular în Bucureşti. (Alexandru Stănescu, 5 mai 2018)

  💬 Am remarcat de vreo lună deschiderea în centrul comercial Park Lake a unui fast food numit „Cartofisserie”, care mi-a atras atenţia prin coada mare care era mereu în faţa sa. Am crezut că este un business mic local, dar de fapt e ceva mai amplu, existând încă o locaţie în centrul vechi al Bucureştiului şi unele în Braşov. Aflaţi povestea acestui lanţ mai jos. (...) Ideea provine de la fraţii Tudor şi Dragoş Comăniciu, foşti proprietari ai companiei Delaco şi actual proprietari ai centrului comercial Magnolia Center din Braşov. Porneau businessul cu cartofi prăjiţi în 2006 şi rămâneau cu el pe plan local, doar la Braşov. Planurile sunt de a deschide noi restaurante Cartofisserie şi în AFI Cotroceni şi în Feeria.


   Și, acum o altă 💣 (bombă): tot „de mâncat”, dar nu cu atâta poftă precum cartofii prăjiți, ar fi un fruct de care eu una n-am auzit: jackfruit.

(Sursa: https://goveggie.ro/jackfruit-fructul-exotic-cu-gust-de-carne/)
Jackfruit este un fruct gigantic originar din Asia de Sud Est, mai exact India, practic cel mai mare fruct care creşte într-un copac. Este considerat fructul național al Bangladesh-ului, dar este extensiv cultivat în regiunile tropicale ale sub-continentului Indian, în Tailanda, Malaezia, Indonezia și Brazilia, pentru fructele și semințele sale, precum și pentru lemnul său. I se mai spune jaca, yaca sau nangka. (...) Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit. Sutele de seminţe din interior sunt foarte hrănitoare, conţin fier, potasiu, calciu şi proteine, iar pulpa, multă vitamina C. Este motivul pentru care a fost numit „fructul miracol”.

Performanțele sale nu se opresc aici, nutriționiștii spun că fructul de jackfruit poate înlocui cu succes carnea și chiar, are același gust dacă este gătit. Când este consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară, aroma sa aducând cu guma de mestecat cu aroma de cocktail de fructe de la Wrigley, iar gătit are textura asemănătoare cu cea a fripturii de porc.

Un singur fruct poate cântări de la 4,5 kg la 45 kg. Copacii sunt de asemenea uriaşi, ajungând la mai mult de 15 metri înălțime (mult mai înalți decât arborii de mango) și produc între 100 și 200 fructe pe an.

P.S. Ei, și-acum, plină de patriotism și îngânând cu autoironie, dar și cu obidă, „Noi suntem români, noi suntem români/ Noi suntem aici pe veci stăpâni”, mă voi duce să mănânc o salată de roșii (de la mine din grădină) și un pumn de afine...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...