vineri, 19 august 2022

Oarece gânduri „fractale”...

MOTTO: „Printre micile gânduri care ne deranjează, trebuie să știm a găsi cărarea spre gândurile mari care ne dau curaj.” (Dietrich Bonhoffer)

 


       Exact când îmi trecea prin minte, foarte rapid și destul de amenințător, un grup de „gânduri mici”, gânduri care insinuau că devin supărător de repetitivă cu văicărelile, că uit cam multe, și că ar trebui să iau o luuuuuungă pauză de la scris (din cauze multiple), am găsit cuvântul de mai jos, pe care l-am pus și în titlu (cam ca nuca-n perete), cuvânt a cărui explicație mi-a băgat aproape toți neuronii în ceață. Și, da, din cauza ceții ăsteia chiar nu mai pot găsi astăzi „cărarea spre gândurile mari”, deci amân căutarea pe mâine...

💣 FRACTÁL, -Ă (< fr.; lat. fractus < frango „a frânge, a sparge, a rupe”) adj. Structuri fractale (S.f.) = clasă de structuri (obiecte) matematice, fizice, biologice ce nu pot fi studiate cu metodele matematicii clasice (de ex., structurile geometriei fractale nu pot fi studiate cu metodele geometriei euclidiene, iar cele fizice cu metodele dinamice ale lui Newton) și care, din punctul de vedere al acestora, sunt considerate haotice sau chiar „patologice”. Termenul a fost creat și introdus în 1967 în matematică de către matematicianul francez Benoit B. Mandelbrot. S. f. se întâlnesc pretutindeni în natură, de la roiurile de galaxii la structurile orogenice, rețelele hidrologice, ramurile pomilor, ramificațiile bronhiilor și bronhiolelor, fulgii de zăpadă și până la microcosmosul particulelor moleculare. Cu ajutorul unor clase speciale de S. f. se pot studia și modela fenomene diverse, de la producerea celulelor roșii în măduva osoasă la mișcarea browniană, curgerea fluidelor și până la crearea de imagini artistice (decorative), larg folosite în industrie și alte domenii. Tehnica modernă de calcul stimulează cercetările privind aplicațiile acestor structuri în știință, tehnică, artă etc. Sursa: DE (1993-2009).

   💬 Mda, trec la cuvântul aleatoriu:

PERIFRÁZĂ, perifraze, s. f. Procedeu gramatical și stilistic de exprimare prin mai multe cuvinte a ceea ce, în mod obișnuit, se poate reda printr-un singur cuvânt; grup de cuvinte care înlocuiește un termen unic cu același sens. Din ngr. perífrasis, germ. Periphrase, fr. périphrase. Sursa: DEX '09.

   💬 Și, adaug eu, un cuvânt înrudit:
PERIFRÁSTIC, -Ă, perifrastici, -ce, adj. Exprimat prin perifrază; care conține perifraze. ◊ Formă (verbală) perifrastică = formă verbală compusă cu un verb auxiliar. Din fr. périphrastique, germ. periphrastisch.

   💬 Un alt cuvânt oarecum asemănător:
PARAFRÁZĂ s.f. 1. Explicație mai largă și într-o formulare personală a unui text dat. ♦ Imitație (în versuri) a unui text, amplificată față de original. 2. Compoziție muzicală care constituie o prelucrare cu caracter liber a unei teme muzicale luate din altă operă. [Cf. fr. paraphrase, it. parafrasi, lat., gr. paraphrasis < para – alături, phrasis – fel de a vorbi]. Sursa: DN (1986).

Cuvântul zilei:

ACRIMONIÓS, -OÁSĂ, acrimonioși, -oase, adj. (Livr.) Care denotă acrimonie, plin de ironie; sarcastic. Limbaj acrimonios. [Pr.: a-cri-mo-ni-os]. Din fr. acrimonieux. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1969, actorul Matthew Perry, cunoscut pentru rolul mucalitului Chandler Bing din serialul american „Prietenii tăi”.

💣💣💣 (GLUME):

Odată cu scumpirea benzinei și a motorinei, expresia „pompe funebre” capătă un cu totul și cu totul alt înțeles.

💣

Când citești pe eticheta unui salam din supermarket că acesta conține emulgatori, conservanți, coloranți artificiali, nitrați, arome și soia, mai că-ți vine să mănânci un săpun. Pare mult mai hrănitor, atâta vreme cât de pe ambalajul lui afli că are ingrediente infinit mai sănătoase: miere, lapte, ulei de cocos și tot felul de semințe din plante.

💣

Conversație în șoaptă, în autobuz, între două tipe bine:
– Auzi, fată, îți mai amintești de tipul ăla care- mi zicea că nu poate să trăiască fără mine?

– Da, tu, mi-l amintesc…
– Ei, bine, trăiește!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...