sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Gânduri și, uneori, marote

   

În loc de MOTTO:

O emoticoană (variantă, emoticon) sau emotigramă (cuvânt creat prin compunerea substantivelor „emoție” și „pictogramă”), rareori numit și „față zâmbitoare” sau „zâmbilici” (traducere din engleză de la smiley) este o reprezentare grafică stilizată (pictogramă) a unei fețe umane. Este un cuvânt artificial, combinația cuvintelor "emoție" și "icoană" - deci un chip care exprimă diverse stări emotive. Cea mai simplă emotigramă constă dintr-un cerc galben (fața), cu două puncte negre (ochii) și cu o jumătate de cerc în partea de jos (gura).” (Wikipedia)


      Am pornit să scriu azi cu gândul la cuvântul aleatoriu „marotă” (se vede asta încă din titlu): MARÓTĂ, marote, s. f. (Livr.) Preocupare excesivă (uneori obsedantă) pentru un anumit lucru, idee fixă; p. ext. obiect al unei astfel de preocupări. – Din fr. marotte. (Sursa: DEX '09-2009). Asta pentru că și eu, asemenea tuturor, am ideile mele fixe. Nu le mai înșir aici, căci cei care mă cunosc și mă „citesc” și-au dat deja seama. Una dintre marotele mele „de bine” este că mereu vreau să învăț câte ceva din: cuvinte noi, cărți noi, filme, glume, subiecte sau teme din diverse domenii. Sau de la alte persoane. Și învăț. Învăț mereu. Dacă tot vorbim de „fixisme”, iată și de unde vin unele expresii, printre care și „a avea o idee fixă”: FIX, -Ă, ficși, -xe, adj. 1. (Adesea adverbial) Care nu-și schimbă locul sau poziția; nemișcat, neclintit. ♦ Care este solidar cu un element la care se află atașat. Șurub fix. ♦ Care rămâne oprit asupra unui anumit punct. Privire fixă. ♦ Care nu se schimbă, nu variază; stabil. Preț fix.Idee fixă = idee care preocupă permanent pe cineva, care îl împiedică să se gândească la altceva; obsesie. 2. (Despre ore) Precis, exact. – Din fr. fixe, lat. fixus. (Sursa: DEX '09 - 2009). Cuvântul zilei de azi este: EXÓD, exoduri, s. n. 1. Emigrare în masă a unei populații, evacuare, refugiere (în timp de război, cataclisme etc.); plecare în număr mare (dintr-o regiune în alta, de la sat la oraș etc.). 2. Parte finală a unei tragedii grecești, cuprinzând deznodământul și ieșirea din scenă în cortegiu a actorilor. – Din fr. exode. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în 1974, actorul britanic Christian Bale. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul „Exodul: zei și regi”. Biiiine, acum bancurile:


- Iubi, ți-am pregătit prăjitura ta preferată, ca să mă ierți că am făcut praf mașina.

- Ce-i făcut?!

- Prăjitura ta preferată...


%%%


- Draga mea, mergem și noi la film săptămâna asta?

- Nu știu, poate cealaltă?

- Nu poate nici ea, am întrebat-o!


%%%


- Am sunat doar să-ți spun că te iubesc!

- Cred că ați greșit numărul, noi suntem Fabrica de bere „Timișoreana”...

- Știu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...