miercuri, 17 iulie 2024

O cireadă de bizoni prin gândurile mele

MOTTO: „Nu poți învăța nimic pe nimeni, poți doar să-l ajuți să se descopere.” (Galileo Galilei)


De vreo câteva zile (nu mai știu câte, cu zăpușeala asta am cam pierdut șirul zilelor și, mai tragic, al gândurilor mele) a apărut în dexonline.ro desenul de mai sus, ce aparține Anei-Maria Gălețeanu și care ilustrează foarte inspirat sintagma „bizon mioritic”. Nu-mi spun încă părerea despre această sintagmă pe care am folosit-o și eu din când în când, încerc să mi-o explic mai bine, deci am căutat texte care arată cum o „văd” alții, atât la modul propriu, cât și figurat. Mai întâi, să luăm cele două cuvinte care o formează:

👇

BIZON, bizoni, s.m. 1. Animal rumegător sălbatic din familia bovinelor, cu fruntea mare, bombată, cu coarne scurte, cu umerii mai ridicați decât crupa, cu o coamă deasă, care trăiește astăzi în rezervații naturale în SUA și Canada (Bison bison). 2. Pielea tăbăcită a acestui animal; piele de vițel tăbăcită care imită pielea bizonului. Din fr., lat. bison. Sursa: DEX '09 (2009).

👇

MIORITIC, -Ă, mioritici, mioritice, adj. 1. (Despre personaje, peisaje) Din balada populară „Miorița”. Prin analogie - Care amintește de „Miorița”. 2. (În sintagma) Spațiu mioritic = spațiu geografic românesc al cărui relief ondulat cu munți și văi este prielnic păstoritului; univers spiritual specific românesc a cărui matrice o reprezintă spațiul geografic românesc (în concepția lui Lucian Blaga). [Pr.: mi-o-ri-tic] – Miorița (n. pr.) + suf. -ic. Sursa: DEX '09 (2009).

Expresia zilei: Bizon mioritic (publicistic, ironic) - Omul de pe stradă, cetățeanul de rând/ obișnuit. Sursa: Argou (2007).

👆 Buuun, dacă unim cele două cuvinte, apare un fel de „struțo-cămilă”, bizonul trăind în America de Nord, iar în „spațiul mioritic” ar trebui să ne mulțumim cu ce avem și, slavă lui Dumnezeu, pământul ăsta al nostru are (sau, mai bine zis, a avut) multe bogății: floră, faună, zăcăminte etc. Sensul ironic al expresiei este evident, dar eu îi găsesc și o notă accentuat depreciativă. Dau mai jos câte un exemplu (prin două texte) despre bizoni adevărați și despre bizoni mioritici și apoi mă duc să dau cu apă rece pe față și o să încerc să-mi trezesc și să-mi liniștesc gândurile, leșinate de cald și speriate de o cireadă mare de bizoni imaginari, fugăriți de niște indieni cherokee tot imaginari...

👇

Cea mai mare fermă de bizoni cu abator autorizat din Europa se află în Bihor. 800 de animale sunt crescute pe câmpurile din Salonta de un investitor austriac. Acesta exportă carnea în toată lumea, însă are comenzi şi din ţară.”

Sursa: https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/ 

👆 Păi, da, austriecii ne lasă fără păduri, dar ne aduc bizoni. Bani să iasă, nu? În Europa sunt, în total, 5.000 de bizoni. 

👇

Ţăranul de Mall. Mallus Homo Retardus. Îl recunoşti uşor după maneaua care îl anunţă că este apelat pe telefonul mobil, după lanţul gros ce îi cuprinde grumazul, după gelul din cap şi perciunii îngustaţi până la ridicol sau după tricoul fake, cumpărat din En Gros, pe care este scris greşit numele unui brand celebru. Rudă foarte apropiată cu Bădăranul de Cinematograf, Ţăranul de Mall îşi părăseşte adăpostul îndeosebi seara, mai ales sâmbăta şi duminica, cu întreaga familie, pentru a se recrea, unde altundeva decât la mall. Mascul-Alfa de felul lui, vorbeşte tare, gesticulează mult, cele două beri băute acasă fiind mai mult decât suficiente pentru a se face remarcat.” (Autori diverși, „Atlas de mitocănie urbană” (radio Guerrilla) Editura ART, 2007). Sursa citatului:https://atelier.liternet.ro/articol/7836/Autori-diversi/Atlas-de-mitocanie-urbana.html/ 

👆 Nu am terminat încă tot de citit, abia acum am descoperit textele astea absolut „criminale”, cred că o să-mi ia câteva zile bune, dar vă recomand cu căldură (ah, nu cuvântul ăsta trebuia să-l folosesc, căci deja am început să transpir) atât cartea, cât și site-ul https://atelier.liternet.ro. Ne revedem când o fi mai răcoare. Măcar în gânduri...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei gânduri care măcăne

                                                            MOTTO: „ Omul care așteaptă ca o rață friptă să-i zboare în gură, trebuie să așt...