marți, 23 iulie 2024

Numai câteva gânduri azi (cam trei)...

MOTTO: „Dacă cerţi fără măsură, faci mai mult rău decât bine. Dacă glumeşti fără măsură, mai mult întristezi decât bucuri. Aşadar, în orice situaţie, trebuie să avem măsură şi să ne ferim de exagerări.”  (Sfântul Ioan Gură de Aur)


După ce am trecut pe pagina mea de Facebook cuvântul zilei, al lunii și expresia vizuală din Dexonline, am venit la blog să fac câteva scurte comentarii despre ele. Buuun. Am mai învățat un cuvânt nou. E nou, logic, pentru că e un neologism. E și mai nou pentru mine, din cauză că nu-mi mai aminteam nimic de piesa lui Gogol, cu atât mai mult de numele personajelor. Am citit, precum elevii leneși, rezumatul pe care mi l-a „împrumutat” Google. Și nu, nu vi-l spun. Cheia alegerii cuvântului (adică, motivul pentru care cei de la Dexonline l-au pus acolo) mi s-a părut interesantă. Așadar, am mai aflat ceva despre ziariști și premii. De asemenea, „expresia vizuală”, luată din deonline.ro (ilustrată de Ana-Maria Gălețeanu) e simpatică, dar nu prea se potrivește cu STAREA mea de acum. Măcar că e vorba de apă și pești. Dar nu contează... 

👇

HLESTACOVISM s.n. Lăudăroșenie ușuratică și mincinoasă. [< de la numele unui personaj din comedia lui Gogol, „Revizorul” - Hlestakov + -ism]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: În anul 1954 s-a născut Janet Cooke, fostă jurnalistă americană, singura persoană care a trebuit să returneze prestigiosul Pulitzer. Ea a câștigat prestigiosul premiu jurnalistic după ce a publicat în Washington Post un articol despre un copil de 8 ani dependent de heroină. Ulterior a recunoscut că a inventat întreaga poveste.

👇

Premiile „Pulitzer” sunt premii acordate pentru realizările din jurnalism, literatură și compoziție muzicală din Statele Unite. Prima decernare: 1917. 

👇

Dacă vreți mai multe amănunte, mergeți aici:                                 https://ro.wikipedia.org/wiki/Premiul_Pulitzer

👇

A se simți ca peștele în apă” (expresie) - a trăi bine, a se simți bine, a fi în elementul său. Sursa: Argou (2007). 

😃

O blondă, răvășită și extenuată, se prezintă la medic.

– Dom' doctor, se plânge ea, pe lângă blocul meu sunt mulți câini care latră toată noaptea …

– Nicio problemă, zice doctorul, nu sunteți primul caz, luați aici somniferele ăstea, or să vă ajute enorm.

Peste două săptămâni, blonda se întoarce distrusă total. Doctorul, perplex:

– Nu înțeleg, mă așteptam să vă văd proaspătă și odihnită …

– Odihnită?! După ce alerg toată noaptea după câini?! Și, când prind câte unul, nici de-al naibii nu vrea să-nghită pastila!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei gânduri care măcăne

                                                            MOTTO: „ Omul care așteaptă ca o rață friptă să-i zboare în gură, trebuie să așt...