joi, 15 august 2024

Gânduri multe? Nu, nu azi!

Cuvântul zilei (nu l-am scris pe Facebook, căci nu am dat pe-acolo și, oricum, mi-e prea drag ca să-l împart cu alții): 
👆👇
BRAMBUREALĂ, brambureli, s.f. (Fam.) Acțiunea de a (se) bramburi; dezordine, debandadă; bramburire. – Bramburi + suf. -eală. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: În Afganistan, debandada forțelor expediționare americane și intrarea talibanilor în Kabul, pe 15 august 2021, într-un haos de nedescris, a pus capăt unui război care a durat douăzeci de ani. Acest lucru demonstrează incapacitatea noastră de a moderniza o țară cu forța.
Cuvântul aleatoriu (am dat cu zarul, a ieșit ăsta și e foarte bine, căci nu-l știam):
👆👇
FORBAN s.m. pirat, corsar; om care nu respectă nici o lege. ♦ Forban literar = plagiator. (< fr. forban). Sursa: MDN '00 (2000).
Cuvântul lunii
👆👇
(Tot) MARTALOG.
Expresia vizuală (tot din dexonline.ro, dar fără poză, am văzut că și așa, după un timp, dispar): Altă gâscă-n altă traistă - Asta-i cu totul altceva, altă vorbă, altă înțelegere, alt comportament, altă atitudine față de o situație etc.
👆👇
Citatul zilei (ceva foarte fain, spus de domnul Teodor Baconschi, antropolog, diplomat, teolog și fost ministru de  Externe al României):
👆👇
Nu știu ce minte, oricât de strălucită, va descifra vreodată paradoxul rusesc: să locuiești în cea mai mai întinsă țară de pe planetă - peste 17.000.000 km pătrați - și să te simți înghesuit de restul lumii. Să nu cunoști libertatea și să susții că le-o aduci altora. Să te lauzi exclusiv cu ce ai preluat de la Bizanț (Imperiul roman de Răsărit) și din Occident (Imperiul roman de Apus), în vreme ce afirmi că reprezinți o civilizație aparte, opusă Europei. Să pretinzi că ești ultimul bastion al creștinismului autentic și să semeni pretutindeni măceluri, lagăre și moarte.” 
👆👇
Bancul zilei: Nu, nu azi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei gânduri care măcăne

MOTTO: „ Omul care așteaptă ca o rață friptă să-i zboare în gură, trebuie să aștepte foarte, foarte mult timp .” (Jules Renard) Toată săptăm...