miercuri, 26 iunie 2024

Doar câteva gânduri și alea puse-n obezi

MOTTO: „În drapelul unei naţiuni flutură sufletul colectiv al neamului.” (Tudor Muşatescu)


Deci, motto-ul este despre tricolorul nostru, a cărui zi e astăzi. Titlul cuprinde în el o expresie legată de cuvântul zilei din Dexonline, poza e tot din acest extraordinar de fain dicționar, îi aparține Anei-Maria Gălețeanu și exemplifică zicerea „A se avea (a se înțelege, a trăi) precum câinele cu pisica”. E tot foarte cald, cheful meu (sau, mă rog, „bioritmul”) se apropie vertiginos de zero, am câteva gânduri faine prin minte, dar chiar și ele sunt destul de chinuite, așa că le las în pace. Iar celelalte gânduri sunt moțăite, insignifiante, puerile, insipide. 

OBADĂ, obezi, s.f. 1. Fiecare dintre bucățile de lemn încovoiat care, îmbinate, alcătuiesc partea circulară a unei roți de lemn (la car, la căruță, la moară etc.); (p. gener.) Partea circulară a unei roți de lemn (peste care se montează șina). ♦ Partea periferică a roții unui autovehicul, peste care se montează cauciucul. 2. (La pl.) Instrument de tortură în Evul Mediu, alcătuit din două bucăți de lemn având fiecare câte o scobitură în formă de semicerc și care, închizându-se, imobilizau picioarele sau mâinile osândiților ori ale robilor; p. ext. cătușe, fiare. ◊ Expr. A pune (în) obezi = a subjuga. [Var.: (Înv. și reg.) obeadă s. f.] – Din sl. obedŭ.

 A trăi (a se înțelege, a se avea) precum câinele cu pisica = a trăi rău, a se certa tot timpul.

Bancuri:

😃 

Ieri, la o bere cu vecinul meu chinez, l-am întrebat:
- Măi Xing, pe tine nu te enervează când lumea spune că voi, chinezii, semănați între voi?
- Xing plecat să ia bere. Eu soția sunt!

😃 

Unu’ cu un Logan, la semafor, îi face semn unuia cu Ferrari să coboare geamul și îl întreabă sec: 
– Ești mulțumit de ea, că am văzut că nu prea își cumpără lumea?

😃 

Soţia se întoarce acasă foarte târziu după petrecerea dată de firmă. 
- Iubi, nu te enerva. Îţi povestesc cum a fost: toţi au băut, eu n-am băut, toate tipele s-au sărutat cu bărbaţi, eu nu m-am sărutat, am mâncat salate, am dansat, am participat la concursuri. Și gata. Ai o soţie mișto. Întrebări sunt?
- UNDE îţi este rochia?

😃 

Doi prieteni stau de vorbă la o bere:
- De o bucată de vreme nevastă-mea umblă prin casă așa cum a venit pe lume. 
- Dezbrăcată?
- Nu, urlând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Câteva gânduri care parlamentează

MOTTO: „ Sufletul știe întotdeauna ce să facă pentru a se vindeca pe sine însuși. Marea provocare este să amuțești mintea .” (Chanakya, „Cha...