miercuri, 19 iunie 2024

Câteva fonfleuri ornate cu gânduri

MOTTO: „Până când nu am simțit razele soarelui nu mi-am dat seama că am stat până atunci în umbră.” (Suzy Kassem)


Cuvântul „fonfleu” nu este în dicționar. Iată câteva sugestii: · ongleu · tufleu. Iată ce mi-au răspuns dexonline.ro și, hm, alte câteva dicționare atunci când le-am întrebat despre acest cuvânt cvasinecunoscut mie. Și uite că m-am mai ales cu alte două „enigme”, așa că le-am lăsat pe mâine, acum mi-e prea cald și cam lehamite. Astăzi, o să îmi spun ceva despre expresia zilei (din Dexonline, ca și imaginea), cuvântul de azi și, în reluare, cuvântul lunii iunie...

👇👀

POȘTĂ, poște, s.f. I. 1. Instituție publică care asigură transportul și distribuirea corespondenței, a coletelor etc.; local în care se află această instituție. ◊ Loc. adj. De poștă = poștal. 2. Transport de corespondență; corespondență. ◊ Poșta redacției = rubrică într-un periodic, în care se publică răspunsuri la scrisorile și la întrebările cititorilor. ◊ Expr. Cu prima poștă sau cu poșta viitoare (sau următoare) = cu prima corespondență care urmează să vină sau să plece. (Fam.) A duce (sau a purta, a umbla cu) poșta = a colporta știri, zvonuri etc.; a bârfi. ♦ Factor poștal. 3. Serviciu de transport pentru călători (și corespondență), cu diligență, folosit înainte de introducerea căilor ferate; vehicul folosit de acest serviciu; diligență, poștalion. ♦ Loc special amenajat pe parcursul unui drum, unde se găseau vehicule de transport în comun și cai de schimb. ◊ Cal de poștă = cal folosit doar la transportul cu poștalionul sau călare. ◊ Expr. A fi sau a ajunge cal de poștă = a fi foarte solicitat, a alerga mult. 4. Unitate de măsură a distanțelor folosită în trecut, egală cu aproximativ 20 km; p. gener. (fam.) distanță (mare) nedeterminată. ◊ Expr. (Cale) de-o poștă = distanță (relativ) mare. II. (Pop.) Bucată de hârtie unsă cu grăsime, care se lipește de talpa unui om adormit și care apoi se aprinde pentru a-l speria. Poșta merge = numele unui joc de copii. III. Echipă de hamali pentru încărcarea vapoarelor acostate la chei. [Var.: (înv.) postă, (reg.) poștie s. f.] – Din rus. počta.

👇👀

HODOMETRU, hodometre, s.n. Aparat care servește la măsurarea unui drum parcurs. – Din fr. hodomètre. Cheia alegerii: În anul 1623 s-a născut Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez cu numeroase contribuții în știință. Un exemplu emblematic este prima mașină de calcul mecanic din istorie pe care a dezvoltat-o în 1642, la vârsta de 19 ani. Deși mașina este capabilă doar de adunare și scădere, principiul său este încă folosit la kilometrajele mașinilor.

👇👀

HOLISM s.n. [At: DN2 / Pl: (rar) ~e / E: fr holisme] (Fiz) Concepție metafizică idealistă de la începutul sec. XX, care interpretează mistic teza ireductibilității întregului la suma părților sale, considerând drept „factor integrator” al lumii un principiu imaterial și incognoscibil. Cheia alegerii: „Holistic” este pe locul al doilea la căutări în mai.

👇👀 

Dialog la ghișeul pentru plata facturilor:

- Cum plătiți?

- Cu lacrimi în ochi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Niște gânduri care uită...

MOTTO: „ Aleg să trăiesc prin alegere, nu întâmplător. Aleg să fac schimbări, în loc să găsesc scuze. Aleg să fiu motivată, nu manipulată. A...