sâmbătă, 28 septembrie 2024

Niște gânduri care uită...

MOTTO:
Aleg să trăiesc prin alegere, nu întâmplător. Aleg să fac schimbări, în loc să găsesc scuze.
Aleg să fiu motivată, nu manipulată.
Aleg să fiu utilă, nu folosită.
Aleg valoarea de sine, nu autocompătimirea.
Aleg să excelez, nu să concurez.
Aleg să îmi ascult vocea interioară, nu părerea întâmplătoare a oamenilor.
(Eileen Caddy)


Hm, poate am avut gânduri din astea, holistice, când am pus titlul scrierii, deși nu prea mai știu ce e cu holismul, dar acum mai toate „panseurile” mele sunt din zona administrativ-gospodărească (factură telefon, cumpărături, muncă prin grădină). Dar tot e bine, căci iată, mi-am reamintit ce e...

👇 

HOLÍSM (< engl.; {s} gr. holos „întreg”) s.n. Concepție susținând ireductibilitatea întregului la suma părților, în sensul că anumite caracteristici ale acestuia nu pot fi explicate în termenii proprietăților și relațiilor componentelor. Prezentă și în Antichitate, ideea întregului se impune, în epoca modernă, ca principiu alcătuitor și ordonator (ex. gestalt-ul). O dată cu L. von Bertalanffy, principul holismului este ridicat la nivelul unei teorii generale a sistemelor. Perspectiva holistă și-a găsit numeroase aplicații în economie, sociologie, filosofia culturii etc. Holismul semantic este o concepție despre natura și testarea teoriilor științifice, dezvoltată de W. van Quine, conform căreia semnificația empirică nu se stabilește la nivelul enunțului, ci la nivelul întregului sistem de enunțuri. Sursa: DE (1993-2009).

👇 

Eileen Caddy MBE a fost un profesor spiritual și autoare new age, cel mai bine cunoscută ca fiind printre fondatorii comunității Fundației Findhorn din Ecovilaia Findhorn, lângă satul Findhorn, Moray Firth, în nord-estul Scoției.
Sursa: Wikipedia (Engleză).

👇 

P. S. Cam asta scriam eu acum doi ani, la sfârșit de septembrie. Bineînțeles că azi, văzând titlul scrierii de atunci („Acum am niște gânduri holistice”), nu mai știam prea bine explicația termenului „holistic”. Deci, uitucă. Am recitit-o (scrierea, adică) și m-au pierdut la „gestalt”. Nu contează, reiau până când pricep mai bine și, poate, o să țin minte. Sau, vorba unui banc, „dacă nu, nu”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Niște gânduri care uită...

MOTTO: „ Aleg să trăiesc prin alegere, nu întâmplător. Aleg să fac schimbări, în loc să găsesc scuze. Aleg să fiu motivată, nu manipulată. A...