miercuri, 1 februarie 2023

Un șomoiog de gânduri ciufulite

 

MOTTO: „Pe lângă arta nobilă de a face lucruri, este și nobila artă de a lăsa lucrurile nefăcute. Înțelepciunea vieții constă în eliminarea a ceea ce este neesențial.” (Lin Yutang)

 

   Renunț deocamdată la călătoria mea imaginară prin Veneția. Chiar nu am chef, iar gândurile mele arată ca bufnița din poză. Vă las pe domniile voastre să vă imaginați că mergeți acolo sau chiar să petreceți câteva zile la Veneția. Poate că o să scriu două vorbe despre Carnavalul de la Veneția, care anul ăsta are loc între 4 și 21 februarie. Acum, cuvintele din dexonline.ro:

Cuvântul aleatoriu:
ȘOMOIÓG, șomoioage, s. n. Mănunchi răsucit de fân, de paie, de câlți cu care se spală, se freacă sau se șterge un obiect, cu care se aprinde focul etc.; șomoltoc, fumuiag. ♦ Smoc (de păr sau de lână). – Cf. magh. csomó. Sursa: DEX '09 (2009). 

Cuvântul „asortat” (din titlu):

CIUFULÍT, -Ă, ciufuliți, -te, adj. (Despre păr, pene etc.) Care este în dezordine, zbârlit. ♦ (Despre cap, p. ext. despre oameni sau animale) Care are părul în dezordine, zbârlit. – V. ciufuli. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:
Hapax s.n. [At: DN3 / Pl: ~uri / E: fr hapax legomenon, ngr ϰαλαξλεγoμενoν] (Livresc; în combinația hapax legomenon) 1. Cuvânt cu o apariție singulară în literatură sau într-un text. 2. (Pex) Lucru spus o singură dată. Sursa: MDA2 (2010). Cheia alegerii: În 1801, s-a născut Émile Littré, lexicograf și filosof francez, autorul unui dicționar al limbii franceze cunoscut sub numele Le Littré, creat în 1841, publicat în 1863, de referință și astăzi.

P.S. Lin Yutang a fost un inventator, lingvist, romancier, filosof și traducător chinez. Stilul său informal, dar șlefuit, atât în ​​chineză, cât și în engleză, l-a făcut unul dintre cei mai influenți scriitori ai generației sale

Gluma zilei (pe mine nu prea m-a amuzat, dar nu am răbdare să mai caut alta):


Patru inși, unul de 30, unul de 40, unul de 50 și altul de 60 de ani se duc la pescuit. La un moment dat, pe malul celălalt al râului apar patru femei superbe, care se dezbracă și se întind pe plajă. Cel de 30 de ani zice:
– Băieți, eu am terminat cu pescuitul, mă duc iute la fete.
Sare în apă și înoată până pe malul celălalt.
Cel de 40 de ani:
– Măi, de-aș avea o barcă, mai că m-aș duce și eu pe malul celălalt, la fete.
Cel de 50 de ani:

- Hm, da’ oare nu or vrea să vină ele încoace?
Cel de 60 de ani:
- Da’ ce dracu vă agitați voi atât, nu le vedeți și de-aici?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...