sâmbătă, 4 februarie 2023

Trei-patru gânduri se joacă de-a bâza

 

MOTTO: „Unul dintre cele mai norocoase lucruri care ți se pot întâmpla în viață este, cred, să ai o copilărie fericită.” (Agatha Christie)

 

     Scriu un pic astăzi, deși la început nu prea știam ce anume voi înșira aici. Ei bine, după ce am căutat cuvintele din dexonline.ro, m-am dumirit, deci am pus titlul (și poza) inspirându-mă de la cuvântul aleatoriu. M-am gândit apoi la jocurile copilăriei mele și m-am dus să caut un motto. Nu știu sigur cum a fost copilăria Agathei Christie, dar a mea a fost așa-și-așa, nici prea-prea, nici foarte-foarte. Deci, mi-am chemat gândurile să le propun să se joace „de-a bâza”. S-au prezentat doar vreo trei-patru și, după un timp, chestia asta nu m-a mai amuzat, pentru că tot ce auzeam în minte era un „bâzzz” nesfârșit, enervant și greu de „descifrat”. M-am lăsat păgubașă. O să scriu acum cuvintele din Dexonline și câteva glume...

Cuvântul aleatoriu (sau „la brodeală”):
BÂZĂ, bâze, s. f. Joc de copii în care partenerii lovesc pe la spate, pe rând, cu palma în palma așezată la subsuoara brațului opus a celui care se pune „bâză” și care trebuie să ghicească cine l-a lovit, în timp ce partenerii de joc strigă „bâzzz!”. – Bâz + suf. -ă. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

EMINAMÉNTE adv. În gradul cel mai înalt, prin excelență, cu deosebire. – Din fr. éminemment. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Podiumul olimpic, așa cum îl cunoaștem astăzi, datează din anul 1932. Înainte, câștigătorii defilau prin fața unor oficiali care le înmânau premiile. Jack Shea, patinator american de viteză, a fost primul campion olimpic din istorie premiat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, pe 4 februarie 1932.

Bancuri:

Mesaje pe WhatsApp:
„De vreo două săptămâni mă gândesc numai la tine...”

„Eşti nebun, tu ești însurat!”

„Şi ce dacă sunt însurat?!”

„Măi, omule, mie îmi plac femeile.

„Şi mie tot femeile îmi plac, Costică, dar te rog să-mi dai banii înapoi, căci de-asta mă gândesc la tine.

&
Doi bărbați ies la o bere. Unul întreabă: 

- Dacă ar fi să împărțim aceeași femeie, care ai vrea să fie? Soția mea, sau soția ta? - Măi, omule, eu m-am săturat de amândouă. Hai să încercăm alta..

Un iepuraș intră în magazin și cere:
- Dați-mi un litru de morcovi!

- Vrei să spui un kilogram.

- Nu, eu vreau un litru!

- Ori nu eşti normal, ori vrei să-ţi baţi joc de mine! Nu ceri corect, nu te servesc!

A doua zi la fel, a treia zi la fel, în a patra zi, iepurașul cere:

- Daţi-mi un kilogram de morcovi!

- Ei, zise vânzătoarea fericită, vezi că poți? Sticlă ai?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...