sâmbătă, 17 decembrie 2022

Câteva gânduri cântă șansonete

Aseară, înainte să adorm, îmi susura prin minte refrenul unei melodii franțuzești, „Parlez-moi d'amour” (autor Jean Lenoir, înregistrată prima oară, în anul 1930, de către Lucienne Boyer, și apoi cântată de mulți alții). Habar n-am de ce îmi susura prin minte. M-am gândit că până dimineață o voi uita, dar de unde, azi fredonam de zor același cântecel. Nu știam dacă e șansonetă sau nu, am făcut ceva „cercetări”, apoi am mai ascultat alte câteva „chansonnettes”, preț de vreo oră, iar acum gândurile mele vorbesc româna ușor graseiat... 

*

ȘANSONÉTĂ, șansonete, s. f. Scurtă compoziție muzicală pentru voce, proprie muzicii franceze, de origine populară, cu conținut sentimental sau glumeț (uneori frivol). – Din fr. chansonnette. Sursa: DEX '09 (2009.
La Bohème”, „C’est en septembre”, „Tombe la neige” sau „Les feuilles mortes” imaginează o lume a Parisului dintotdeauna, iar spectatorii sunt purtați de la nostalgia vremurilor trecute, la dragoste și speranță în „Parlez-moi d’amour”, „Que reste-t-il de nos amours” sau „J’ai deux amours”, de la deznădejde și frica de a pierde persoana iubită (în „Ne me quitte pas”, „Je te mentirais” sau „Salut”), la euforia dulce a iubirii în forma ei jucăușă („Salade de fruits”). Micile bucurii într-o perioadă tulbure, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, le regăsim în „La vie en rose” și „Je ne regrette rien”. (...) Aerul uşor frivol, dar şi inegalabilul „joie de vivre”, pe care doar cabaretele pariziene îl pot surprinde atât de bine, se vor regăsi în „Can-Can”, „C’est si bon” sau „I Love Paris” Sursa:.https://evz.ro/

*

„Parlez-moi d'amour

Redites-moi des choses tendres

Votre beau discours

Mon cœur n'est pas las de l'entendre

Pourvu que toujours

Vous répétiez ces mots suprêmes :

„Je vous aime”

*

Vorbește-mi despre dragoste

Spune-mi din nou cuvinte tandre

Cuvintele tale de dragoste

Inima mea nu a obosit să le asculte

Sper ca mereu

Să-mi repeți cuvintele supreme?

„Te iubesc”

* Cuvântul aleatoriu

PĂLMÚȚĂ, pălmuțe, s. f. Diminutiv al lui palmă1 (1); pălmiță. – Palmă + suf. -uță. Sursa: DEX '09 (2009)
PÁLMĂ, palme, s.f. 1. Partea interioară a mâinii, cuprinsă între articulația pumnului și vârful degetelor. ◊ Loc. adj. și adv. Ca în palmă = a) cu suprafața netedă, plană; b) (care este) foarte bine; c) (care este) în cele mai mici amănunte. ◊ Loc. adv. (Rar) Ca din palmă = ușor, repede. ◊ Expr. (A lucra) cu palma (sau cu palmele) = (a lucra numai) cu brațele, manual. A ține sau a duce, a purta (pe cineva ca) pe (sau ca în) palmă (sau palme) = a îngriji foarte bine pe cineva, a avea grijă să nu ducă lipsă de nimic; a răsfăța. A avea (pe cineva) în palmă = a avea (pe cineva) la discreție, în puterea sa. A cădea în palma cuiva = a ajunge la discreția cuiva. A juca (pe cineva) pe palmă = a dispune (de cineva) după bunul-plac. Când va crește păr în palmă = niciodată. A-l mânca (pe cineva) palma (sau palmele) = a avea chef să bată pe cineva. Bătând (sau cât ai bate) din palme = imediat, foarte repede. 2. Lovitură aplicată cuiva (peste obraz) cu palma. ◊ Loc. vb. A lua (pe cineva) la (sau în) palme = a pălmui. 3. Veche unitate de măsură pentru lungime (de aproximativ 25-28 cm), egală cu distanța dintre extremitatea degetului mare și a celui mic bine întinse în lături. ◊ Palmă îngenuncheată (sau domnească) = veche unitate de măsură pentru lungime, mai mare cu aproximativ 3 cm decât palma. Un lat de palmă = lățimea unei palme, când degetele sunt lipite între ele. ◊ Loc. adj. De o palmă = de dimensiuni neobișnuite, foarte mic sau foarte mare (în raport cu cât ar trebui sau cât ne-am aștepta să fie). ◊ Expr. O palmă de loc = a) o distanță mică; b) o suprafață (mică) de pământ cultivabil. 4. Bătător de covoare. 5. Obiect de cauciuc în formă de înotătoare, fixat de picior, folosit la înotul subacvatic. Lat. palma. Sursa: DEX '09 (2009).

* Cuvântul zilei

CLANDESTÍN, -Ă, clandestini, -e, adj. Care are un caracter secret, care este făcut în ascuns (fiind oprit de lege). – Din fr. clandestin, lat. clandestinus. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În 1987 s-a născut activista americană Chelsea Manning (născută Bradley Manning). A divulgat o colecție uriașă de telegrame diplomatice, publicate de WikiLeaks începând cu anul 2010, care demască diverse conspirații clandestine ale mai multor guverne.

* Gluma zilei

Soția mea a studiat puțin psihologia. Întotdeauna folosește această psihologie a ei de amator când ne certăm. În ziua când l-am concediat pe băiatul care curăță piscine, ea mi-a zis:

- Ei bine, știi, îl concediezi doar pentru că este atât de tânăr și arătos, iar tu te simți amenințat și nesigur, pentru că îți amintește de propria ta mortalitate și proiectezi toate aceste nesiguranțe asupra altcuiva într-un mod foarte pasiv/agresiv pentru că aceste sentimente sunt pur și simplu prea traumatizante pentru a le face față.

I-am răspuns: 

- Iubito, noi n-avem piscină...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...