sâmbătă, 24 decembrie 2022

Acalmie asupra gândurilor

 

Da, astăzi se colindă. Sau, ca să spun adevărul istoric, „se colinda”, cândva. În anii trecuți, chiar înainte de așa-zisa pandemie, nu prea se mai vedeau pe ulițe copii care umblau „cu colindețele”, cum se zice pe-aici. În zilele astea de decembrie, am oscilat între gândul foarte optimist că sunt într-o binecuvântată acalmie și acela mai pesimist că asta trebuie să fie liniștea dinaintea furtunii. Am îmbrățișat primul gând. Iată un citat foarte potrivit pentru mine și STAREA mea:


Și odată ce furtuna va trece, nu-ți vei mai aminti cum ai trecut, cum ai reușit să supraviețuiești. Nici măcar nu vei fi sigur dacă furtuna s-a terminat cu adevărat. Dar un lucru este sigur. Când vei ieși din furtună, nu vei mai fi aceeași persoană care a intrat. Despre asta este această furtună.” (Haruki Murakami)

Cuvântul din titlu:
ACALMÍE s.f. Potolire sau încetare temporară a mișcării (vântului sau valurilor). ♦ Fig. Răstimp de liniște în cadrul sau după o perioadă frământată. Din fr. accalmie. Sursa: DEX '98 (1998).

Cuvântul aleatoriu:
ȘUGUBĂȚ,-EÁȚĂ, șugubeți, -e, adj. 1. Glumeț, hazliu; poznaș. 2. (Înv.) Primejdios; înșelător, amăgitor. [Var.: șugubéț, -eáță adj.] Din sl. dušegubĭcĭ. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

DEROGÁ, deróg, derogăm, vb. I. Intranz. A face o excepție de la prevederile unui act normativ sau ale unei convenții, în temeiul unui alt act. Din fr. déroger, lat. derogare. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut, în anul 1922, actrița americană Ava Gardner. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul „Permis pentru crimă”.

Cuvânt (necunoscut) întâlnit întâmplător:

GRIMÓN s.n. Culoare de machiaj solidă, în formă de baton subțire. [< fr. grimon]. Sursa: DN (1986).

Bancurile de azi:


– Vai, a venit soțul, fugi, ascunde-te repede!
– Doamnă, dar eu nu fac nimic, vă instalez Internetul!
– A, scuzați-mă, obișnuința!

Un domn bine îmbrăcat trece printr-un gang întunecat. Deodată, apar două matahale și se apropie de el amenințător. Tremurând de frică, omul întreabă:
- Ce vreți de la mine?
Una dintre matahale, pe un ton prietenos, îi zice:
- Nu vă supărați, domnule, aveți cumva o monedă de 50 de bani?
Omul se liniștește, scoate portofelul, îi dă moneda și întreabă zâmbitor:
- Și, pentru ce vă trebuie moneda?
- Ca să dăm cu banul, să vedem cine îți ia portofelul și cine îți ia ceasul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

O mulțime de gânduri în căutarea unei praxeograme

   MOTTO: „ Nu-i lăsa pe alții să-ți distrugă ziua. E ziua ta. Distruge-o tu! ” (Anonim)      După acest motto anonim și încântător de optim...