miercuri, 1 ianuarie 2020

Gândurile de miercuri

  ... Dar nu orice zi de miercuri! Mai întâi, e prima zi a Anului Nou 2020, apoi, e prima zi a deceniului 2020-2030. E și sărbătoare religioasă (Tăierea împrejur după trup a Domnului; Sfântul Vasile cel Mare) și am văzut în calendarul ortodox că azi va fi un tedeum (vezi TEDÉUM, tedeumuri, s. n. 1. (În forma Te Deum) Imn în limba latină, în formă de psalm, de preamărire a lui Dumnezeu. 2. Scurt serviciu religios (oficiat într-o împrejurare solemnă). [Scris și: Te Deum] – Din lat. Te Deum [laudamus]. Sursa: DEX '09 (2009). Da, tot despre cuvinte o să „cuvântez” și azi. Cele date de dexonline.ro sunt:
CUVÂNT ALEATORIU:

SORGOȘEÁLĂ s. v. grabă, urgență, zor. Sursa: Sinonime (2002).

CUVÂNTUL LUNII:

LER interj. Cuvânt care apare ca refren în colinde, cărora le dă un anumit colorit eufonic. [Var.: léroi, léroloi, lérui, lérului interj.] – Probabil lat. [Ha]llelu[iah, Domine]. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: cel mai căutat cuvînt.
CUVÂNTUL ZILEI:

DISPARITÁTE s. f. (Livr.) Lipsă de legătură, de armonie, de potrivire între elemente. – Din fr. disparité. Sursa: DEX '09 (2009).
Cheia alegerii: S-a născut în 1879 Edward Morgan Forster, scriitor și critic literar englez, considerat un maestru al romanului englezesc contemporan. Printre temele sale principale se numără disparitatea dintre eul personal și lumea exterioară, dintre nevoile particulare si obligațiile sociale.

   Deci, în încheiere, ca să uit un pic de „disparitatea dintre eul personal și lumea exterioară”, „lerui-ler”, cu mare sorgoșeală vă voi zice/scrie, domniile voastre, că abia aștept Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena și că, la fel ca la fiecare început de an, mă mint frumos cu niște cuvinte de îmbărbătare, de alint și de speranțe...

   LA MULȚI ANI!

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri fără niciun chef

MOTTO: „ Zâmbeşte, chiar dacă zâmbetul tău e trist, pentru că mai trist decât un zâmbet trist e faptul de a nu mai şti să zâmbeşti .” (Mahat...